Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laadukas varhaiskasvatus on moniammatillista

Mielipide
 
Riitta Työläjärvi Johanna Pérez Eva Siitonen

Nykyinen päivähoitolaki on vanhentunut. Myös opetus- ja kulttuuriministeriöön siirtynyt hallinto edellyttää uutta lakia. Lakia uudistamaan koottiin laajapohjainen työryhmä, joka tarttui haasteeseen innolla ja asettamalla lapsen edun etusijalle.

Näin valmistui kelpo esitys varhaiskasvatuslaiksi. Siinä muun muassa yksimielisesti määriteltiin varhaiskasvatus lapsen hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuudeksi. Kaikki nämä osa-alueet ovat tärkeitä lapsen hyvinvoinnille ja kehitykselle. Uusi tavoitepykälä kuvaa monipuolisesti, mitä palveluja järjestettäessä on huomioitava.

Suomalaiset perheet ovat tutkitusti tyytyväisiä varhaiskasvatuspalveluihin. Henkilöstön riittävyyteen lakiehdotus auttaa säätämällä ripeästä sijaisten hankkimisesta sekä lisäämällä osa-aikaisiin lapsiryhmiin kasvattajia. Ryhmäkoolle asetettu katto rauhoittaa lasten ympäristöä. Samalla infektioriskit ja sairauspäivät vähentyvät. Näiden lisäksi henkilöstömitoituksen parantaminen on tervetullutta, mikäli talouden suhdanteet sen mahdollistavat.

Henkilöstörakenteen muutoksia lakiluonnoksessa ei ehdotettu eikä niihin ole tarvetta. Varhaiskasvatuksen laadun takaa moniammatillinen henkilöstö, joka hoitaa, kasvattaa ja opettaa lasten tarpeiden mukaisesti. Eri ammattiryhmät puhaltavat yhteen hiileen toistensa osaamista täydentäen ja arvostaen.

Lähes 20 prosenttia suomalaisista lapsista sairastaa jotakin pitkäaikaissairautta. Henkilöstöllä pitää olla osaamista ja motivaatiota huolehtia heistä koko hoitopäivän ajan, mukaan lukien esimerkiksi lääkehoito, ravinto ja liikunta. Varhaiskasvatuksen lähihoitajilla lääkehoidon osaamista jo on.

Sekä terveydentilansa takia että pedagogisin perustein tukea tarvitsevien palvelut tulee varmistaa tasa-arvoisesti varhaiskasvatuslaissa.

Lakiin tarvittava pohjatyö on tehty. Nyt kaivataan hallituksen esitystä eduskunnan hyväksyttäväksi. Lapsen etu on moniammatillinen ja riittävä, hyvässä yhteistyössä toimiva henkilöstö.

Riitta Työläjärvi, STTK
Johanna Pérez, Super
Eva Siitonen, Tehy
Varhaiskasvatusta
koskevan lainsäädännön uudistamistyöryhmän jäseniä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat