Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lainmuutoksella rajoitetaan lasten säilöönottoa

Mielipide
 
Päivi Räsänen

Kristiina Kumpula ja Frank Johansson (HS Vieraskynä 10. 12.) sekä Magdalena Kmak ja Aleksi Seilonen (HS Mielipide 12. 12.) kritisoivat eduskunnan käsittelyssä olevaa lakiesitystä ulkomaalaisten säilöönotosta.

Toisin kuin kirjoituksissa annetaan ymmärtää, eduskunnassa olevassa lakiesityksessä alaikäisten säilöönottoa rajoitetaan merkittävästi. Ilman huoltajaa olevien alle 15-vuotiaiden lasten säilöönotto kielletään kokonaan. Sitä vanhempien kohdalla säilöönotolle asetetaan tiukka enimmäisaika. Tällöinkin säilöönotto tulee kysymykseen vasta, kun päätös maasta poistamisesta on tehty ja on täytäntöönpanokelpoinen. Kaikkien säilöön otettavien lasten sijoittaminen poliisin tiloihin kielletään.

Poliisin tiloja käytetään säilöön otettujen ulkomaalaisten sijoittamiseen poikkeustilanteissa. Tämä on ennen kaikkea Joutsenon uuden säilöönottoyksikön valmistumisen ansiota: uuden yksikön myötä tilakapasiteetti lähes kaksinkertaistui, joten säännöllistä tarvetta sijoittaa säilöön otettuja ulkomaalaisia poliisin tiloihin ei enää ole.

Kynnys etenkin alaikäisten säilöönotolle on Suomessa korkea. Säilöönotto tulee kyseeseen vain, jos muut keinot arvioidaan riittämättömiksi. Sisäministeriössä valmistuu lähiaikoina selvitys säilöönoton vaihtoehdoista. Euroopan muuttoliikeverkoston jo julkaisemasta kansainvälisestä vertailusta käy ilmi, että säilöönotolle ei ole helppo löytää tehokkaita vaihtoehtoja. Monissa maissa vaihtoehtoisten turvaamistoimien käyttö on vasta kehittymässä.

Esitetyillä uudistuksilla rajoitetaan lasten säilöönottoa, kehitetään jo käytössä olevia säilöönoton vaihtoehtoja sekä parannetaan säilöön otettujen oikeusturvaa. Siksi pidän tärkeänä, että hallituksen esitys hyväksytään eduskunnassa.

Päivi Räsänen
sisäministeri (kd)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat