Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen pitäisi panostaa kiertotalouteen

Mielipide
 
Sirkku Manninen

Elina Grundström nosti (HS Kolumni 16. 12.) esille Suomessa vähälle huomiolle jääneet EU-komissiossa vireillä olevat ehdotukset, jotka heikentäisivät ympäristönsuojelua ja demokratiaa.

EU:n 11 jäsenvaltion ympäristöasioista vastaavat ministerit kirjelmöivät pari viikkoa sitten komission uudelle puheenjohtajalle Jean-Claude Junckerille ja paremmasta sääntelystä vastaavalle komissaarille Frans Timmermansille sen puolesta, että ilmanlaatu- ja kiertotalouspaketit säilytettäisiin komission vuoden 2015 työohjelmassa. Suomi ei allekirjoittanut kirjettä eikä tukenut direktiivejä, joiden tavoitteena on parantaa ympäristön tilaa ja Euroopan taloutta.

Ilmanlaatupaketin toteuttaminen vähentäisi hiukkaspäästöjä ja typenoksidien päästöjä sekä estäisi jopa 58 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Ilmanlaadun parantamisesta saatavat taloudelliset hyödyt olisivat noin 12–40-kertaiset verrattuna niistä aiheutuviin kuluihin.

Pakettiin kuuluu keskisuurten polttolaitosten päästöjä koskeva direktiivi. Suomalaisten polttolaitosten päästöt ovat nyt noin kaksinkertaiset verrattuna EU:n keskiarvoon. Tämä johtuu siitä, että useissa niistä ei käytetä parasta saatavilla olevaa tekniikkaa ja että niissä poltetaan muun muassa runsaspäästöistä turvetta.

Suomi ajaa suurempia päästörajoja kuin mitä direktiiviehdotuksessa alun perin esitettiin.

Kiertotalouden edistäminen loisi uusia työpaikkoja sekä vähentäisi kalliiden raaka-aineiden tuontia ja kasvihuonekaasupäästöjä. Materiaalien uudelleen käyttö sekä jätteiden määrän vähentäminen ja kierrätys ovat keskeisessä roolissa pyrittäessä kohti resurssitehokasta ja kestävää taloutta.

Toivon Suomen pyrkivän kestävän kehityksen mallimaaksi. Kansalaisten osallistumismahdollisuuksien turvaaminen on tässä olennaista.

Hyvä sääntely tarkoittaa kansalaisten mahdollisuutta ottaa kantaa ympäristöä muuttaviin hankkeisiin.

Sirkku Manninen
dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat