Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhukset ovat kaupungin heittopusseja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jokin aika sitten Helsingin Sanomien mielipidesivulla julkaistiin kirjoitus, jossa todettiin, että Helsingissä vanhuksille ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kotona asuminen. Ikävää luettavaa, mutta arkea.

Helsingin kaupunki päätti 1990-luvun lopulla vähentää radikaalisti laitosmuotoista hoivaa. Nyt tämän päätöksen maksumiehinä ovat ikänsä kaupungille veroja maksaneet vanhukset. He sukkuloivat kriisi- ja arviointiosastojen ja kodin kierteessä.

Isäni tarina on tavallinen. Juuri ennen puolisonsa kuolemaa kodistaan harhailemaan lähtenyt veteraani päätyi kaupungin kriisiosastolle. Tämän jälkeen neljä kuukautta vierähti arviointiosastolla. Vointi koheni, kun ympärillä oli ihmisiä ja huolenpitoa. Oli hyvä, turvallinen ja omaisten mielestä arvokaskin olotila.

Pitkäaikaishoitoon pääsemiseksi tarvitaan suositus niin kutsutulta SAP-ryhmältä. Siihen kuuluvat potilasta, nykykielellä asiakasta, tuntemattomat "vakuutuslääkäri" ja sosiaalityöntekijä, jotka papereiden perusteella lajittelevat asiakkaat turvaan pääseviin ja käytännössä heitteille jääviin.

89-vuotias lähimuistinsa menettänyt, huimauksesta kärsivä isäni katsotaan soveliaaksi kotiin palautettavaksi.

Näin siitä huolimatta, että isä ei enää osaa toimia entisessä kodissaan ja on ilmoittanut, ettei missään tapauksessa halua kotiutua. Epätoivossaan hän on pohtinut itsemurhaakin.

Kotiin palauttamista kutsutaan kotikokeiluksi, välttämättömäksi vaiheeksi pitkäaikaista hoitopaikkaa harkittaessa. Kodissa käy kolme kertaa päivässä 15 minuutin ajan hoitaja, muun ajan vanhus on yksin. Me omaiset asumme yli tunnin ajomatkan päässä.

Isäni kohdalla kotikokeilu johti muutaman viikon aikana toistuviin öisiin harhailuihin ja sekavuuden takia päivystykseen ja sieltä vuodeosastolle. Tämä ei kuitenkaan riitä näytöksi pitkäaikaisen hoitopaikan välttämättömyydestä.

Nyt halutaan uusi arviointi, vaikka täysi dementialääkitys on käytössä eikä muisti ole enää kuntoutuksen keinoin palautettavissa.

Helsingin kaupungin käytännöt vanhusten hoidossa eivät enää täytä inhimillisen toiminnan kriteereitä.

Mielestäni on hyvä, että vanhuspalvelulaista poistetaan turhana sana arvokkuus, sillä siitähän ei tässä toiminnassa ole enää mitään jäljellä.

Erikoislääkäri
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat