Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Investointeja koskevaa säännöstöä kehitettävä

Mielipide
 
Ilkka Saarinen

Martti Koskenniemi esitti (HS Mielipide 15. 12.) näkemyksensä investointiriitojen ratkaisemisessa käytettävistä periaatteista.

Investointeja koskevat säännöt ovat monissa EU:nkin sopimuksissa kehittyvää kansainvälistä normistoa. Siksi asiantuntijakeskustelu EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimuksen TTIP:n investointimääräyksistä on erittäin tervetullutta ja hyödyllistä.

Esimerkiksi Koskenniemen ehdotus valtioiden välisestä investointeja koskevasta riitojenratkaisumekanismista on tutkimisen arvoinen.

Suomen lainsäädäntö edellyttää jo nyt syrjimättömyyttä ja pidättymistä mielivaltaisista toimista. Komission investointisuojaa ja riitojenratkaisua koskevaan julkiseen kuulemiseen liittämä malli sisältää samat periaatteet, joten lähtökohdat riidan ratkaisemiseen ovat yhtenevät. Näiden periaatteiden tulkinta tehdään kyseessä olevan sopimuksen – ei amerikkalaisten yksityisten intressien – pohjalta.

Koskenniemi esittää, että valtion mahdollisuus politiikkatavoitteidensa toimenpanoon vaarantuisi ISDS-menettelyn seurauksena. En voi jakaa tätä tulkintaa.

Julkisen intressin edistäminen ja suojaaminen on sallittua, kunhan sitä ei tehdä syrjivästi tai sattumanvaraisesti. On tärkeää, että myös TTIP:n investointeja koskeva riitojenratkaisujärjestelmä rakennetaan riittävän vahvaksi ja yksiselitteiseksi, jotta epäilyksiä järjestelmän käyttämisestä väärin ei pääse syntymään.

Ilkka Saarinen
apulaisosastopäällikkö,
taloudelliset ulkosuhteet
ulkoasiainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat