Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varhaiskasvatus ei ole sosiaalityötä

Mielipide
 
Nina Sajaniemi

Sosionomikoulutus on oikein hyvä koulutus. Lastentarhanopettajat eivät ole missään vaiheessa olleet aloittamassa sotaa sosionomeja vastaan, eivätkä he ole ajatelleet sosionomien olevan epäpäteviä ammattiinsa.

Varhaiskasvatuksen kehittämistä on valitettavasti ollut jarruttamassa alue- ja ammattiyhdistyspolitiikka. Olisi tärkeää, että varhaiskasvatuksen ympärillä käytäisiin nykyistä enemmän analyyttistä ja kiihkotonta keskustelua.

Lastentarhanopettajat eivät jyrää. Päiväkodin työntekijöistä he ovat vähemmistö, ja lastentarhanopettajien suhteellinen määrä päiväkodin työntekijöistä on koko ajan vähenemässä.

Yhä suurempi osa lapsista aloittaa koulunsa osallistumatta ollenkaan yliopistotasoisen lastentarhanopettajan vastuulla olevaan tavoitteelliseen toimintaan. Lasten käyttäytymisen ja oppimisen ongelmat koulussa ovat samanaikaisesti lisääntyneet. Se voi olla sattumaa. On kuitenkin asiallista kysyä, ketä varten varhaiskasvatus on. Mielestäni se on ehdottomasti lapsia varten. Heissä on tulevaisuus, ja asiaan on suhtauduttava kaikella vakavuudella.

Suomalaisen varhaiskasvatuksen laatu on kansainvälisessä vertailussa hyvä. Laatuerot yksittäisten päiväkotien ja päiväkodeissa olevien ryhmien kesken ovat silti suuret. Laatuerojen merkittäväksi selittäjäksi on toistuvasti noussut henkilökunnan koulutus. Koulutus määrittää osittain sen tiedon ja ymmärryksen, jonka varassa päiväkodeissa olevien lasten kehitystä ohjataan myönteiseen suuntaan.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että ymmärrys lapsen näkökulmasta ja taito myönteiseen, välittömään ohjaukseen ovat kadoksissa monessa suomalaisessa päiväkotiryhmässä. Sosiaalisen syrjäytymisen riskit ovat näkyvissä jo hyvin varhain, eikä näitä riskejä aina havaita. Niihin ei myöskään aina osata puuttua.

Yliopistollisen lastentarhanopettajan koulutuksen laajuus on 180 opintopistettä. Se keskittyy alusta lähtien varhaiskasvatukseen ja lapsen kehitykseen. Varhaiskasvatus historiallisessa, sosiaalisessa ja kulttuurisessa kontekstissaan on painopisteenä kaikissa opintojaksoissa.

Varhaiskasvatuksen koulutus keskittyy lapsen kokonaisvaltaiseen ohjaamiseen ja yhteisöllisyyden rakentamiseen silloin, kun kasvatuksen kohde eli lapset ovat itse läsnä. Kaikki ammattitaito, aika ja ymmärrys on suunnattava absoluuttisesti lapsiin päiväkotipäivän aikana.

Erityistarpeiden tunnistaminen on tärkeää. Vielä tärkeämpää on osata puuttua asiaan heti lapsen tarpeille herkistyneellä tavalla. Perheitä vahvistavaa on huomata, että lapset saavat tarvitsemaansa ohjausta, aktivointia ja apua välittömästi lapsiryhmässä.

Yliopistollinen lastentarhanopettajan koulutus ei millään tavalla tähtää kapea-alaiseen opintopolkuun vaan lapsen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Vanhempien sanotaan olevan tyytyväisiä varhaiskasvatuspalveluihin. Vanhemmat ovat luonnollisesti tyytyväisiä, koska he ovat saaneet lapselleen hoitopaikan. Vanhemmat puhuvat usein edelleenkin päiväkodin tädeistä. Heillä ei ole tietoa henkilökunnan rakenteesta. Vanhemmat eivät tiedä, että he voisivat myös vaatia laadukasta ja tavoitteellista varhaiskasvatusta, lapsen näkökulmasta katsottuna.

Sosionomien ja kaikkein muidenkin on syytä olla erityisen ylpeä juuri omasta koulutuksestaan. Kaikki koulutukset eivät kuitenkaan anna samankaltaista pätevyyttä kaikkiin ammatteihin. Todellista yhteistyötä voidaan tehdä silloin, kun hyväksytään koulutusten erilaisuus.

Nina Sajaniemi
varhaiskasvatuksen koulutuksen johtaja (opetusasiat)
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat