Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perusopetus paranee yksinkertaisin keinoin

Mielipide
 
Matti Sippola

Viimeisimmän Pisa-tutkimuksen julkistamistilaisuudessa vuosi sitten opetusministeri Krista Kiuru (sd) julisti, että Suomen koulutusjärjestelmä vaatii päivittämistä, ei kokonaisuudistusta.

Tilaisuuden jälkeen on käynnistetty laajapohjainen kehittämishanke, jonka tavoitteena on selvittää peruskoulun nykytilaa ja oppimistulosten heikkenemisen syitä, kaventaa tyttöjen ja poikien oppimistulosten eroja sekä löytää keinoja oppilaiden kouluviihtyvyyden ja motivaation parantamiseen.

Peruskoulu antaa valmiudet kaikkeen myöhempään oppimiseen. Sellaiset perustaidot kuin lukeminen, kirjoittaminen ja laskeminen sekä sosiaalisten taitojen ja inhimillisyyden oppiminen eivät muutu miksikään, vaikka järjestelmää muutettaisiin tai käynnistettäisiin ties millaisia kehityshankkeita.

Tuntuu, että perusopetuksen uudistajat ovat unohtaneet, että oppimistulokset lähtevät ruohonjuuritasolta, perusasioihin panostamisesta. Viimeksi Kari Uusikylä (HS Mielipide 15. 12.) kirjoitti, että koulusta ei saa tehdä markkinatoria vaan on voitava keskittyä perusasioihin.

Koulun ja opetusmenetelmien tulee muuttua ajan hengessä. On kuitenkin muistettava, että menetelmät ovat aina vain apuväline, eivät itsetarkoitus.

Tietotekniikka on tullut kouluihin jäädäkseen. Näin pitääkin olla. Se ei silti ole tärkein asia, mihin koulussa keskitytään.

Mitä pienemmistä oppilaista on kyse, sitä enemmän tulee keskittyä olennaiseen. Laajempiin tavoitteisiin voidaan pyrkiä vasta, kun perustaidot on opittu kunnolla. Liiallisella kiireellä ja asioiden pinnallisella käsittelyllä ei päästä opetussuunnitelman tavoitteisiin.

Oppimistulosten paraneminen lähtee hyvin käytännönläheisistä asioista. Ryhmäkoot tulee saada niin pieniksi, että opettajalla on aikaa jokaiselle oppilaalle, niin tukea tarvitsevalle kuin lahjakkaallekin.

Koulussa pitää pystyä hyväksymään niin sanottu "viipyilemisen pedagogiikka", jossa asioihin perehdytään tarpeeksi kauan ennen kuin siirrytään uuteen. Nämä perusasiat parantavat myös opiskelumotivaatiota.

Perusopetuslain uudistamisen seurauksena kouluissa siirryttiin erityisopetuksessa muutama vuosi sitten niin sanottuun kolmiportaiseen tukeen. Tilanne on kuitenkin karannut käsistä.

Resurssien riittämättömyys haittaa kaikkia. Byrokratia on lisääntynyt. Opettajan ja erityisopettajan aika menee pääosin papereiden pyörittämiseen, ja lapsi jää sijaiskärsijäksi.

Perusopetus paranee, kun panostetaan perusasioihin. Näillä eväillä voidaan edetä kohti hallitusohjelman tavoitetta, jonka mukaan Suomi on osaavin kansakunta vuonna 2020.

Matti Sippola
puheenjohtaja
Suomen luokanopettajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat