Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipidekyselyjä tehdään myös yli 80-vuotiaille

Mielipide
 
Seppo Laaksonen

Paul Tiililän mukaan yli 80-vuotiailta ei kysytä mitään (HS Mielipide 14. 12.). Tämä pitää osin paikkansa, jos kyse on yleisistä väestökyselyistä. Niissä yläraja on usein ollut työikäisen väestön yläraja 74 vuotta.

Monissa tutkimuksissa otetaan mukaan vanhemmatkin ikäryhmät, mutta harvoin yli 80-vuotiaita. Puoluekannatusmittauksissa heidät on myös jätetty pois.

Ainakin yksi yleinen väestötutkimus ilman yläikärajaa on olemassa. Vuodesta 2002 tehdyn ESS:n (European Social Survey) tavoiteperusjoukko on maassa asuva 15 vuotta täyttänyt väestö. Siten iäkkäimmät vastaajat voivat olla yli satavuotiaita. Tästäkin tutkimuksesta jäävät pois kodittomat ja armeijassa tai muissa laitoksissa asuvat. Heitä koskevia tutkimuksia tehdään erikseen. Olen itsekin ollut haastattelemassa yli 80-vuotiasta hoitokodissa.

On hyvä, että Tiililä kiinnitti ikäkysymykseen huomiota. Kaikki ikäryhmät pitäisi sisällyttää jollakin tavalla kyselyihin, jollei jokaiseen niin johonkin erityiskyselyyn. Suuri ongelma silti jää: miten saada riittävästi vastauksia kaikista väestöryhmistä? Valitettavasti tämä ei toteudu, vaan kyselyihin osallistuu parhaiten keskiluokka. Huonoimmin toimeentulevia on vaikea saada mukaan.

Seppo Laaksonen
kyselymenetelmien asiantuntija
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat