Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Karjalassa kuunnellaan asukkaita

Mielipide
 
Anu Niemi Pekka Kuosmanen Elina Pajula

Antti Halonen haastoi (HS Vieraskynä 16. 12.) ottamaan oppia Britanniasta, jossa kansalaisten ehdotuksia terveydenhuollon kehittämisestä kuunnellaan herkällä korvalla.

Pohjois-Karjalassa on kuntien ja sairaanhoitopiirin yhteistyönä toteutettu syksyn ajan Siun sote -hanketta, joka tuottaa selvityksen yhteisestä sote-tuotantoalueesta kuntien päätöksentekoa varten. Hankkeessa on nähty tärkeänä mahdollistaa alueen työntekijöiden ja asukkaiden osallistuminen sekä sosiaali- että terveyspalveluiden kehittämiseen.

Yli 300 työntekijää on osallistunut työpajoihin, joissa on asetuttu asukkaan asemaan ja paikannettu keskeisiä palveluiden pullonkauloja.

Marraskuun aikana Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen kanssa järjestettiin eri puolilla maakuntaa viisi tilaisuutta, joissa kuntalaiset kertoivat omat näkemyksensä pullonkauloista ja tekivät kehittämisehdotuksia. Maakunnan oppilaitosten opiskelijat jalkautuivat kohtaamispaikkoihin, järjestöjen tilaisuuksiin, terveysasemille, kirjastoihin, uimahalleihin ja kauppakeskuksiin keräämään palautetta. Otakantaa.fi/Siunsote-sivuston kysymyksiin on joulukuun puoleen väliin mennessä vastannut jo yli 300 ihmistä. Kaiken kaikkiaan tähän mennessä palautetta on antanut 800 alueen asukasta.

Kirjoituksessaan Halonen muistutti sosiaali- ja terveysministeriön tulevaisuuskatsaukseen viitaten, että luottamus demokratiaan ja vahva kansalaisyhteiskunta edellyttävät avoimuutta, yhdenvertaisuutta ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Näitä arvoja voitaisiin noudattaa ottamalla kansalaiset mukaan päättämään sote-alueen terveyspalvelujen järjestämisestä ja tuottamisesta.

Siun sotessa on otettu vakavasti ihmisten osallisuus palvelujärjestelmän kehittämiseen. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä moniin palveluihin, vaikka paljon on korjattavaakin.

Huolestuttavin palaute on kokemus siitä, että kaikenlainen vaikuttaminen on täysin turhaa eikä johda mihinkään. Onkin tärkeää varmistaa se, että ihmisiä kuullaan palveluiden kehittämisessä ja kuuleminen johtaa toimenpiteisiin.

Halonen haastoi yhtä suomalaista sote-aluetta kokeilemaan kansalaisten kuulemisen mallia. Pohjois-Karjala on kuulemisen käynnistänyt, ja työ jatkuu.

Anu Niemi
ylilääkäri
Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä
Pekka Kuosmanen
tuotantojohtaja
Joensuun kaupunki
Elina Pajula
toiminnanjohtaja
Pohjois-Karjalan
sosiaaliturvayhdistys ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat