Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varhaiskasvatus on laadukasta

Mielipide
 
Juha Santala

Nina Sajaniemi kirjoitti (HS Mielipide 18. 12.), että varhaiskasvatus ei ole sosiaalityötä. Toimin itse sosionomien kouluttajana ja olen samaa mieltä.

Sajaniemi antoi ymmärtää, että koululaisten käytöshäiriöiden syyt ovat päiväkodissa. En usko, sillä päiväkodin käy vain noin puolet lapsista. Nuorisobarometrin mukaan nuoret voivat paremmin kuin koskaan ja ovat kouluunsa tyytyväisempiä kuin ennen. Hyvällä varhaiskasvatuksella voi olla tässä ansionsa.

Yksittäisten päiväkotien laatuerot voivat olla suuria. Sajaniemi kertoi syyksi koulutuksen. Itse uskon, että suurin osa päiväkodeista on laadukkaita, ja se johtuu juuri koulutetusta ja osaavasta henkilökunnasta.

Olen seurannut päiväkotimaailman kehitystä 1980-luvulta lähtien ja olen vakuuttunut, että lapsilähtöisyys päiväkodeissa on lisääntynyt huikeasti. Ensimmäistä lastani vielä pakkosyötettiin ja -nukutettiin, jälkimmäistä ei.

Sajaniemi on huolissaan syrjäytymisestä. Sosionomien peruskoulutukseen kuuluu lapsen sosiaalisen ympäristön perheiden, vanhempien, lapsiryhmän ja lähiyhteisön huomioiminen pedagogisessa toiminnassa. Tämä tarjoaa loistavat lähtökohdat syrjäytymisen ehkäisylle.

Sajaniemen mukaan kaikki ammattitaito on suunnattava absoluuttisesti lapsiin. Lause sisältää ajatuksen, että päiväkodeissa on työntekijöitä, jotka eivät näin tekisi. Pienellä osalla voi olla näin. Ammattitaitoiset lähihoitajat ja lastentarhanopettajat kyllä toimivat lapsen parhaaksi joka hetki.

Selvitysten mukaan sosionomit ovat ylpeitä omasta osaamisestaan päiväkodeissa, eikä kenenkään kannata olla siitä huolissaan. Laajuudeltaan ammattikorkeakoulun sosionomitutkinto vastaa yliopiston lastentarhanopettajakoulutusta. Tutkinnossa kasvatusta ja sosiaalista yhdistetään tavalla, joka tuo vertaansa vailla olevaa osaamista varhaiskasvatukseen.

Olen lukenut sosionomien raportteja työstään lastentarhanopettajina. Niiden perusteella sosionomit ja yliopistosta valmistuneet lastentarhanopettajat arvostavat toistensa ammattitaitoa. Meidän tulee olla ylpeitä moniammatillisesta varhaiskasvatuksestamme ja vaalia sitä kaikin tavoin.

Juha Santala
lehtori, sosiaaliala
Tampereen ammattikorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat