Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastentarhanopettaja HS:n mielipidesivulla: Anna lapselle joululahjaksi leikki

Mielipide
 
Pekka Mertala

Useissa lapsiperheissä lähestyvän joulun ensimerkit ovat olleet marraskuun aikana postilaatikoihin ilmestyneet lelukatalogit, joiden sivuilla lapsen huomiosta kilpailevat sadat ja taas sadat erilaiset tuotteet.

Mutta mikä niistä kannattaa lapselle hankkia? Millainen on hyvä lelu? Vastaus on yksinkertainen: hyvä lelu on sellainen, jolla lapsi leikkii yhdessä toisten kanssa.

Leikin merkitystä lapsen hyvinvoinnille ja kehitykselle ei voi korostaa liikaa. Kehityspsykologian uranuurtajiin lukeutuvan Lev Vygotskin mukaan leikki, jossa lapsi käyttää mielikuvitustaan, on lapsen kehityksen tärkein lähde. Se on todellisuuden sisäistämistä, jossa sosiaalinen toiminta muuttuu sisäisiksi ja yksilöllisiksi merkityksiksi.

Leikki ei synny tyhjiössä, vaan lapsen yksilöllisiä leikkitekoja edeltävät sosiaaliset kokemukset. Lapselle puhutun, lauletun, lorutellun ja luetun kielen rikkaudella on merkitystä lapsen sanavaraston ja kielellisen valmiuksien kehitykselle. Niin ikään sillä, miten ja millaisia leikkejä lapsen kanssa on leikitty ja leikitään, vaikuttaa lapsen valmiuksiin leikkiä yksin tai toisten lasten kanssa.

Lynn Borenstein kutsuu leluja leikkijöiden jakamaksi yhteiseksi kieleksi. Tässä näkemyksessä kiteytyy leikkikalujen ydintehtävä: leikin mahdollistaminen. Kanssaleikkijä tuo leikkiin mukanaan omat kokemuksena, käsityksensä, toiveensa ja ideansa, jolloin yhteisleikissä voidaan tavoittaa leikkijöiden omat maailmantulkinnat ylittävä tila.

Tästä syystä hienoinkaan interaktiivinen leikkikalu tai peli ei ole yhtä mukautuva, responsiivinen ja virikkeellinen kuin lapsen persoonan tunteva ja lasta rakastava läheinen, aikuinen tai lapsi.

Pekka Mertala
kasvatustieteiden maisteri, lastentarhanopettaja, Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat