Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienet ryhmät ja tiimityö ovat opetuksen perusta

Mielipide
 
Hanna Alava Tiina Järvinen

Kirsti Lonka ja Esko Hannula kirjoittivat (HS Vieraskynä 8. 12.) työelämätaitojen opettamisesta peruskoulussa. Näiksi he lukivat ensisijaisesti koululaisten ilmaisutaidon, päätöksentekokyvyn, tiimityön ja johtamisen. Tärkeää on se, mitä peruskoulussa opetetaan ja millaisia taitoja tulevaisuuden opettajilla on.

Esko Harni ja Tiina Nikkola kommentoivat (HS Mielipide 10. 12), etteivät työelämän tarpeet saa olla ainoa kriteeri kun mietitään, mitä opetetaan. He painottavat kriittistä ajattelua, jota tukee pitkäjänteinen tutkimustyö.

Maassamme on käynnissä monta prosessia. Opetussuunnitelma uudistuu. Olemme saaneet uuden oppilashuoltolain, joka vahvistaa yksilöllisiä eriyttämisen tapoja.

Oppilashuoltoryhmissä tehdyt yksilölliset kirjaukset sitovat opettajia. Samaan aikaan talous on pakottanut vähentämään muun muassa koulunkäyntiavustajien määrää. Ryhmäkokojen kasvu on uhkakuvana monessa kunnassa.

Kuinka oppilaille voidaan taata yksilölliset ratkaisut suurissa ryhmissä?

Pieni ryhmäkoko, opettajien osaamisen päivittämismahdollisuudet ja aikuisten yhdessä tekeminen ovat avaimia yksilöllisten tarpeiden huomioimisessa. Opettajat uupuvat, jos he joutuvat kamppailemaan yksityiskohtien tunnollisen toteuttamisen tiellä ilman tukea.

Tutkimuksen tulisi antaa innoitusta ja välineitä muuttaa yksin tekemisen käytänteitä maamme kouluissa. Voitaisiinko myös tutkia, miten eri tuen muodot toteutuvat suuressa, yli 24 oppilaan ryhmässä oppilaan, opettajan ja vanhemman näkökulmasta?

Opettajille tulisi antaa mahdollisuudet kehittää todellista tiimityötä yksiköissämme sekä ohjauksellisesti että rahallisin panostuksin. Jos opettajat jatkavat yksin puurtamistaan, ei esimerkkimme ole kovin vakuuttava oppilaiden suuntaan.

Hanna Alava
Tiina Järvinen
kasvatustieteen maistereita
luokanopettajia, Lahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat