Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laadukas varhaiskasvatus toteutettava huolella

Mielipide
 
Sami Sjöblom

Riitta Työläjärvi, Johanna Perez ja Eva Siitonen kirjoittivat (HS Mielipide 17. 12.) uudesta varhaiskasvatuslaista. Kirjoittajien mukaan nykyisenlaiseen henkilöstörakenteeseen ei tarvita muutoksia, koska laadun takaa moniammatillinen yhteistyö.

Varhaiskasvatuksessa moniammatillinen työskentelymalli on ongelmallinen ja se vaikuttaa keskeisesti pedagogisen toiminnan laatuun. Esimerkiksi sosionomin koulutustaustalla voidaan nykyisin hoitaa lastentarhanopettajan työtehtäviä, vaikka sosiaalipedagogiikan painopiste on etäällä varhaiskasvatuksen ydinalueesta.

Laadukas varhaiskasvatus tarkoittaa lapsen näkökulmasta varhaispedagogisen toiminnan suunnittelua, toteutusta ja arviointia. Mikäli tämä toiminta toteutetaan huolella, aikaa ei pitäisi jäädä muuhun. Näin ollen esimerkiksi sosiaali- ja perhetyöhön liittyvä osaaminen on toissijaista.

Tutkimusten mukaan varhaiskasvatuksen laadun ensisijaisia kriteereitä ovat henkilöstön tarkoituksenmukainen koulutustausta sekä järkevä työnjako. Nämä tärkeät kriteerit ovat jäämässä nyt säädettävän lain ulkopuolelle. Tutkimuksista huolimatta moniammatillista työskentelymallia ja päivähoidon tehtävien epärealistista laajentamista sosiaalihuollon suuntaan ajetaan sitkeästi eri ammattiryhmien omista intresseistä käsin.

Sami Sjöblom
lastentarhanopettaja
kasvatustieteen kandidaatti
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat