Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Linjalaivat jättävät jätevedet satamaan

Mielipide
 
Eeva Hietanen

Marja Haahti (HS Mielipide 13. 12.) oli huolissaan vessavesien dumppaamisesta Itämereen. On hyvä asia, että laivojen päästöihin, mukaan luettuna jätevedet, kiinnitetään huomiota. Näin saamme kehitettyä parannuksia.

Asiasta kantavat huolta myös satamat, päinvastoin kuin kirjoittaja epäili.

Merenkulun ympäristölainsäädännön mukaan kansainvälisessä liikenteessä olevat alukset voivat päästää jätevedet käsittelemättöminä yli 12 meripeninkulman (noin 22 kilometrin) ja käsitellyt yli 3 meripeninkulman etäisyydellä satamasta.

Koska tämä ei tietenkään ole toivottavaa varsinkaan Itämerellä, joka muutenkin on luokiteltu herkäksi merialueeksi, Helsingin satama on jo vuosia sitten rakentanut kaikille laivapaikoille jätevesien vastaanottojärjestelmän. Jätevedet saadaan siten ohjattua suoraan jätevedenpuhdistamolle käsiteltäviksi. Jätevesien vastaanottamisesta ei peritä myöskään erillismaksua.

Helsinki ja Turku allekirjoittivat vuonna 2007 Itämerihaasteen, jonka yhtenä tavoitteena oli nimenomaan vähentää jätevesipäästöjä Itämerellä. Myöhemmin mukaan tuli myös muita kaupunkeja ja satamia.

Helsingistä liikennöivät linjalaivat jättävät säännöllisesti jätevedet satamaan. Useimmilla kansainvälisillä risteilyaluksilla on omat jätevedenpuhdistamot.

Helsingin Sataman kapasiteetti ottaa vastaan alusjätevesiä on liikennemäärään nähden riittävä, ja vastaanotetun jäteveden määriä tilastoidaan.

Alukselta peräisin oleva öljyinen tai kiinteä jäte tulee muutenkin jättää maihin lain perusteella, ja niistä satamien tulee periä alusjätemaksu, vaikka alus ei jättäisi jätettä satamaan.

Maksujärjestelmällä varmistetaan se, että aluksilla ei ole mitään taloudellista tai muuta syytä olla jättämättä jätteitä satamaan.

Vastaavanlaisia järjestelmiä on myös muissa Itämeren isoissa satamissa. Isojen kaupunkien satamat ovat lisäksi jatkuvasti yhteydessä toisiinsa ja vaihtavat tietoa ja kokemuksia käytännöistä.

Eeva Hietanen
viestintäpäällikkö
Helsingin Satama

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat