Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koti on muistisairaan ensisijainen asuinpaikka

Mielipide
 
Juha Jolkkonen

Nimimerkki Erikoislääkäri kertoi kirjoituksessaan (HS Mielipide 18.12.), että hän ei ole ollut muistisairaan isänsä hoidon järjestelyihin tyytyväinen. Lisäksi hän on kokenut, että isän hoito ei ole ollut inhimillistä.

Vanhuspalvelulain ja ikäihmisten laatusuosituksen mukaan ikääntyneen tarvitsemat palvelut on järjestettävä ensisijaisesti hänen kotiinsa. Tämä koskee myös muistisairaita, ja se on inhimillisesti perusteltua.

Kotona asumista tukevat mahdollisimman varhainen muistisairauden tunnistaminen ja diagnoosin tekeminen sekä hoidon ja palvelujen järjestäminen muistisairaan ja hänen läheistensä tarpeiden mukaisesti.

Kun kaikki keinot kotona asumisen tukemiseksi on hyödynnetty eikä riittävän turvallinen kotona asuminen ole enää mahdollista, järjestetään pitkäaikainen ympärivuorokautinen hoitopaikka.

Valtaosa iäkkäiden ympärivuorokautisesta hoidosta järjestetään juuri muistisairauden vuoksi, ja toistuva harhailu ja eksyminen ovat yleisiä syitä kotoa pois muuttamiselle.

Päätöstä omasta kodista muuttamisesta ei kuitenkaan tehdä kevyin perustein.

Joskus on hyödyllistä arvioida tilannetta lyhytaikaisella arviointi- ja kuntoutusjaksolla, jonka jälkeen kannattaa yleensä vielä kokeilla kotiutumista.

Jos kotona asuminen ei enää onnistu, pyritään päätös pitkäaikaisesta ympärivuorokautisesta hoidosta tekemään kiireellisesti ja järjestetään hoitopaikka. Tässä tapauksessa näin ei ilmeisesti ole ehditty tehdä.

Toivon kirjoittajan olevan yhteydessä meihin asioiden selvittämiseksi, jotta voimme ottaa tapahtuneesta opiksi ja parantaa palvelujamme.

Juha Jolkkonen
sairaala-, kuntoutus- ja
hoivapalvelujen osastopäällikkö
Helsingin sosiaali- ja
terveysvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat