Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yleissitovuudesta poikkeamisesta oli hyötyä

Mielipide
 
Jussi Pietilä

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus arvioi (HS Kotimaa 13. 12.), että työntekijän koeajan jatkaminen kahdella kuukaudella synnyttäisi 8 000 työpaikkaa. Järventaus vaatii myös mahdollisuutta poiketa yleissitovuudesta, jos työnantaja ja työntekijät yhdessä niin päättävät.

Ylen A-talk-ohjelmassa 11. 12. ammattiyhdistyspuolen edustaja Dan Koivulaakso todisti yrityskohtaisen sopimisen olevan mahdollista, kunhan sovitaan työsopimusta paremmista ehdoista. Näin yleissitovuus estää tehokkaasti sen, että irtisanomisen kohteeksi joutuneet voisivat perustaa uuden yrityksen.

Uuden yrityksen kyky maksaa palkkaa alkuvaiheessa voi olla niin epävarma, että vaatimus yleissitovuuden noudattamisesta on vastoin työttömäksi joutuneiden etua. Pysyvän työpaikan mahdollisuus on paljon tärkeämpi kuin epävarmaksi jäävä sopimuspalkka.

Väitteeni tueksi esitän todellisen esimerkin. Lamavuoden 1992 syksyllä kilpailijat ostivat johtamani yrityksen ja noin 300 henkeä irtisanottiin. Valtaosa halusi jatkaa samalla alalla.

Kysyimme työllistämistukea, mutta sitä ei saatu. Teimme nopeasti täysin entisestä poikkeavan toimintatavan. Kaikki yritykseemme tulijat lupautuivat työskentelemään ilman palkkaa niin kauan kuin saavat irtisanomiskorvausta. Tämän jälkeen sovitaan palkkauksesta jokaisen työntekijän tilanteen perusteella "toimeentulopalkkana".

Jos yhtiö saadaan hyvin käyntiin, kaikki tulevat sen osakkaiksi siten, että irtisanomisaikojen loputtua tehdään välitilinpäätös ja aikaansaatu tulos jaetaan palkattomien kuukausien suhteessa, maksetaan palkkana ja palautetaan yhtiöön osakepääomaksi. Palkka kehittyy yrityksen vahvistuessa.

Alkuperäisestä 150 000 markan panoksesta ja henkilöstön palkattomista kuukausista tuli hyvä sijoitus. Työllistimme suoraan yli 60 henkeä ja välillisesti vielä enemmän ja teimme joka vuosi positiivisen tuloksen.

Yhdeksäntoista vuoden jälkeen myimme yhtiön hyvällä hinnalla yksimielisellä päätöksellä. Siihen mennessä palkkoja ja sosiaalikuluja oli maksettu yhteensä 30 miljoonaa euroa, osinkoja ja yhtiöveroja kaksi ja puoli miljoonaa. Myynnissä kaikki saivat osakkeistaan hyvän korvauksen palkattomista kuukausista.

Jos olisimme noudattaneet yleissitovuutta, emme olisi saaneet yritystämme edes alkuun. Koko henkilöstön hyväksymällä yrityskohtaisella sopimisella mahdotonkin tehtiin mahdolliseksi.

Jussi Pietilä
toimitusjohtaja (eläkkeellä), Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat