Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimusrahoitukseen luotu järjestelmä on tehoton

Mielipide
 
Pekka Sulkunen

Helsingin Sanomat iloitsi pääkirjoituksessaan 15. 12. päätöksestä siirtää 70 miljoonaa euroa tutkimuslaitoksilta vähennettyjä tutkimusvaroja Suomen Akatemian strategisen neuvoston alaisuuteen. Neuvoston perustaminen on yksi ratkaisu tutkimustiedon vähäiseen hyödyntämiseen, mutta ei riittävä eikä varma.

Yhtä asiaa en ole havainnut nousseen keskustelussa esiin. Tutkimustiedon välittyminen päätöksentekoon voi toteutua vain riippumattomien ja asiansa osaavien tutkijoiden toimesta.

Edesmennyt tutkimusjohtaja Klaus Mäkelä sanoi kerran, että päättäjille ei ole hyötyä päätöksiä tukevasta tutkimuksesta, mutta ilman asiantuntevia tutkijoita he eivät voi onnistua tehtävissään.

Toteutumassa olevat ohjausjärjestelmät toimivat juuri päinvastaiseen suuntaan: ajatellaan, että kun tutkimuksille määritellään poliittiset painopisteet, ne tulevat itsestään lähemmäksi sovellettavuutta. Tiedepolitiikan tutkijat hellivät tätä ajatusta 1980-luvulla, mutta harva sitä enää kannattaa.

Ohjelmien laatiminen on kallista, hidasta ja altista lobbaukselle. Tuloksena on tyhjää retoriikkaa, kuten neuvoston teema-alueet: teknologiamurrokset, ilmastoa ja luonnonvaroja säästävä "yhteiskunta" sekä tasa-arvo. Kaikkihan näitä kannattavat, mutta tiedon puutetta ei ole määritelty tutkimuksen vaan poliittisen tarkoituksenmukaisuuden varassa, jolloin lobbaus ja neuvottelut teemojen tulkinnasta vahvistavat reviiriajattelua.

Tutkijoita uudistukset kohtelevat entistäkin tylymmin. Varojen siirtäminen projektirahoitukseen merkitsee pysyvien työpaikkojen muuttamista pätkätöiksi. Tutkijoiden työsuhteiden epävarmuus on katastrofi jo nyt.

Valtaosa yliopistojen tutkimuksesta toteutetaan "täydentävän rahoituksen" turvin eli rahoittajien päätöksin (Akatemia, Tekes, säätiöt, julkisyhteisöt ja yritykset). Pätkätyönä. Määräaikaisuus perustellaan maininnalla "projekti päättyy". Yrityksissä näin ei voisi menetellä.

Jos tilaukset vähenevät ja rahat loppuvat, joudutaan yt-menettelyyn.

Yliopistoissa ei liene juuri lainkaan vakinaisia tutkijoita. Tähän kaatuvat puheet tutkijanuran kehittämisestä, strategisesta ohjauksesta ja tutkijoista päätöksenteon asiantuntijoina.

Pätkätutkijoiden on sännättävä rahoitusten perään kaikkialla. Päätehtäväksi on muodostunut määrärahojen jahtaus. Asiantuntemus hajaantuu, osaamisen kehittäminen häiriintyy ja tutkimusten johtaminen ontuu. Projektista toiseen siirtyminen vie asiantuntemuksen mennessään, eikä sitä voi estää, kun pienetkin erot keikkojen pituudessa ovat merkittäviä.

Yliopistot eivät voi palkata tutkijoita pysyviin työsuhteisiin. Riski, että hakukilpailuja ei voiteta riittävästi, on liian suuri. Muutos edellyttäisi suurempia tutkimusyksikköjä, vahvempaa strategista johtamista, vähäisempää riippuvuutta ulkopuolisesta rahoituksesta ja kohtuullisempia riskejä.

Tutkimusrahoitusjärjestelmämme on hajanainen, ajelehtiva ja tehoton. Tutkijoiden heikko työsuhdeturva on sen keskeinen ilmenemismuoto.

Pekka Sulkunen
sosiologian professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat