Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n ulkopolitiikka ei parane näpertelyllä

Mielipide
 
Antti Kuosmanen

EU:n ulkopolitiikka ei herää henkiin toimittaja Kari Huhdan (HS 13. 12.) esittelemillä konsteilla. EU:n yhteisen ulkopolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin konttorin sijainti, hänen kokoustekniikkansa, taitonsa tiedotustilaisuuksissa, kiinnostuksensa EU:n puolustuspolitiikkaan tai edes komission ja ulkoasiainhallinnon reviirikiistojen ratkaisu ei auta.

EU on vahva niissä asioissa, joissa jäsenmaat ovat luovuttaneet sille toimivaltansa. Vanhin esimerkki tästä on kauppapolitiikka, mutta paras vaikka tuntemattomampi saattaa olla kilpailupolitiikka. Ja tietysti yhteinen rahapolitiikka ja raha. Näitä EU:n yksinomaisen toimivallan aloja on runsaasti.

Yhteinen ulkopolitiikka on EU:n ja jäsenvaltioiden toimivaltajaon näkökulmasta kummajainen, sillä se on luotu jäsenmaiden omien ulkopolitiikoiden rinnalle ilman, että näiden tarvitsisi luopua omistaan. Niinpä EU:lla – tai pikemminkin EU:ssa – on 29 ulkopolitiikkaa. Jäsenmaiden tulisi toimia yhteisen ulkopolitiikan mukaisesti ja tukea sitä, mutta kun siihen ei ole institutionaalista pakkoa, tulokset tai pikemminkin niiden puute on nähtävissämme, vaikka jotain on saatu aikaan.

Miksi on näin? Ulkopolitiikkaa pidetään yhtenä kansallisen suvereniteetin ydinkysymyksistä esimerkiksi verotuksen tapaan. Siitä luopumalla astuttaisiin peruuttamattomasti nykyisenkaltaisesta olotilasta liittovaltioksi. Tämä on epäjohdonmukaista, koska esimerkiksi kauppa- ja kilpailupolitiikka ovat myös jäsenvaltioiden kansallisen toimintavapauden kannalta äärimmäisen tärkeitä. Kauppapolitiikka on sitä paitsi osa ulkopolitiikkaa, mutta mielikuvat ovat hallitsevampia kuin todellisuus.

Yhtä ja toista pientä varmaan saataisiin aikaan yhteisen ulkopolitiikan pikku puutteitakin korjailemalla, mutta näpertelyksi se jää niin kauan kuin ei ole valmiutta ottaa tuota isoa askelta.

Eri asia sitten on, olisiko askel syytä ottaa, mutta siihen ei ole tarpeen eikä mahdollista tässä lyhyessä kommentissa puuttua.

Antti Kuosmanen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat