Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Demokratiaa ei pelasteta uhkailemalla

Mielipide
 
Binar Mustafa

Marja Salmela ehdotti merkinnöissään (HS 14. 12.) tutkija Pertti Timosen tavoin sakottamaan vaaleissa äänestämättä jättäviä. Salmelan ja Timosen mukaan tällöin saataisiin laiskottelijat äänestämään ja äänestysprosentti kohoamaan, kuten Australiassa, jossa äänestysprosentti on yli 90.

Laiskottelun ja tietoisen kannanoton ohella yksi olennainen syy jättää äänestämättä on uskon puute siihen, että äänestämällä saisi muutoksia aikaan. Moni kokee, että vaalien jälkeen kaikki pysyy kuitenkin melko samanlaisena eikä äänestäjien muutoshalu realisoidu toiminnaksi.

Ihmisten pakottamista toimintaan, johon he eivät itse usko, ei voi perustella heidän omien etujensa ajamisella. Kyse olisi äänestysprosentin kaunistelemisesta sanktioilla uhkaamalla, sopimattomalla ja moraalittomalla keinolla.

Jos äänestäminen olisi pakollista, muuttuisi koko puhe äänestysprosentista epäolennaiseksi. Seuraavaksi alettaisiin luultavasti miettiä, miten lisätä äänestämättä jättäneiden rangaistuksia. Matkustaminen vaalien aikana pitäisi varmasti kieltää.

Ihmisten saaminen osallistumaan politiikkaan ei voi perustua pakkokeinoille. Demokratiaa tulee syventää muilla keinoin, ja ihmisten vaikuttamismahdollisuuksia on lisättävä kaikkialla yhteiskunnassa.

Esimerkiksi kaupunginosavaltuustot sekä avoin keskustelu palveluiden käyttäjien ja työntekijöiden välillä lisäisivät aidosti demokratiaa. Ihmisten tulee uskoa voivansa itse vaikuttaa elämäänsä, tulevaisuuteensa ja yhteiskuntaan. Aito osallistuminen voi perustua vain vapaaehtoisuudelle ja tapahtua monella muullakin tavalla kuin äänestämällä.

Salmela kirjoitti, että Australiassa ääniä hylätään harvoin. Tosiasiassa hylättyjä ääniä oli Salmelan mainitsemassa vaaleissa peräti kuusi prosenttia, eli 12 kertaa enemmän kuin esimerkiksi Suomen eduskuntavaaleissa vuonna 2011.

Binar Mustafa
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat