Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmensormijärjestelmästä on paljon hyötyä

Mielipide
 
Atte Makkonen

Mielipidesivulla on keskusteltu käsialakirjoituksen opetuksen korvaamisesta konekirjoituksella eli kymmensormijärjestelmällä. Uudistus on tervetullut, vaikka se on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Nyt ja tulevaisuudessa tietokoneet ovat niitä laitteita, joilla suurin osa töistä tehdään.

Tiedän vain yhden ikäiseni, joka käyttää edelleen käsialakirjoitusta. Suurin osa nuorista on siirtynyt tekstaukseen luultavasti siksi, että tekstauskäsiala on monilla siistimpää eikä aikaa kirjoittamiseen kulu niin paljon.

Käsialan opettelu alakoulussa meni hukkaan. Sen ajan olisi voinut käyttää kymmensormijärjestelmän opetteluun. Nykyajan tekstaus- ja kaunokäsiala muistuttavat toisiaan suuresti, joten on turhaa kuluttaa aikaa kaksien lähes samantapaisten merkkien opetteluun.

Moni ikäiseni ei osaa kymmensormijärjestelmää vieläkään, mikä on harmi. Itse opin kymmensormijärjestelmän kahdeksannella luokalla valinnaisella atk:n tunnilla.

Kymmensormijärjestelmä on ollut yksi parhaimmista koulussa saamistani taidoista. Käytän järjestelmää päivittäin muun muassa koulutöitä tehdessäni, jolloin pystyn keskittymään itse sisältöön paremmin. Lisäksi kymmensormijärjestelmä lisää mielestäni kädentaitoja enemmän kuin käsialakirjoitus, koska jokaisella käden sormella on oma tehtävänsä näppäimistöllä.

Ylioppilaskirjoitukset sähköistyvät vuoteen 2019 mennessä. Näin lukiolaisena olisi paljon kätevämpää suorittaa kirjoitukset, jos hallitsisi kymmensormijärjestelmän. Näin jäisi enemmän aikaa itsensä ilmaisemiseen.

En väitä, että käsin kirjoittaminen olisi turhaa, teen sitä itsekin paljon ja opin parhaiten kirjoittamalla käsin. Mutta teen käsin kirjoittamisen tekstaten.

Opetushallitus on tehnyt hyvän päätöksen, kun käsialakirjoitus aiotaan vaihtaa konekirjoitukseen, nykyajan kommunikointimuotoon.

Atte Makkonen
lukiolainen,
Riihimäki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat