Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä itsetunto ehkäisee nuorten syrjäytymistä

Mielipide
 
Seppo Mäkinen

Helsingin Sanomien mielipidesivuilla on julkaistu kirjoituksia koulusta ja koulukiusaamisesta, syrjäytymisestä ja varhaiskasvatuksesta. Eri ammattiryhmät näyttävät rupeavan jo tukkanuottasille kyvyistään kohdata ja auttaa lapsia.

Parasta, mitä lapset voivat vanhemmiltaan saada, on riittävän hyvä itsetunto. Se ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

Saamallamme rakkaudella me rakennamme minuutemme, jonka keskeinen perusta on riittävän hyvä itsetunto. Jos itsetuntomme jää riittämättömäksi, joudumme paikkaamaan sitä työkalupakistamme löytyvin välinein: joku uhoamalla ja toisia kiusaamalla, joku alistuen ja kiusatuksi joutuen.

Syrjäytymisuhassa olevat nuoret, joista enemmistö on poikia, ovat usein joutuneet koulukiusatuiksi. He kärsivät huonommuuden ja arvottomuuden tunteista ja pitävät itseään epäonnistujina jo elämänsä alkumetreillä.

Tutkimusten mukaan koulussa kiusattujen vanhempien lapset kärsivät kiusaamisesta useammin kuin muut oppilaat, mikä selittynee itsetunto-ongelman siirtymisellä sukupolvelta toiselle.

Koulukiusaamisen estäminen kouluyhteisössä on tehokas keino pysäyttää itsetunto-ongelmista kärsivien lasten tilanteen paheneminen. Kaikille koululaisille on myös taattava yksilöiden erilaisuuden huomioiva opiskeluyhteisö.

Pojat menestyvät koulussa tyttöjä selvästi huonommin. Koulun on opetusmenetelmissään huomioitava poikien ja tyttöjen murrosiän eriaikaisuus ja erilaisuus, jotta tilanne korjaantuisi. Poikien ja tyttöjen oppimisen tasa-arvoistaminen on paitsi poikien myös kansakuntamme tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeää.

Itsetunto-ongelmien korjaaminen on hidas ja voimia vaativa taival suotuisissakin olosuhteissa. Yksilön ja yhteiskunnan etu on, että itsetunnon syntyyn ja kehittymiseen liittyvät tekijät tiedostetaan ja että yhteiskunta tarjoaa vanhemmille ja lapsille äitiysneuvolasta lähtien itsetunnon kehitystä tukevaa tietoa ja apua. Muutos parempaan alkaa asennemuutoksesta, joka ei maksa mitään.

Seppo Mäkinen
lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä psykiatrian erikoislääkäri,
psykoterapeutti, Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat