Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollinen internet avaa uusia luovuuden väyliä

Mielipide
 
Martti Mäntylä Heikki Ailisto

Suomen ehdotus EU:n 300 miljardin euron investointiohjelmaan sisältää uuden pilottiverkoston rakentamisen "teolliselle internetille". Mistä on kyse?

General Electric -yhtiön visiossa teollinen internet muodostuu kolmesta osasta: kaikkien teollisten järjestelmien varustamisesta internetiin liitetyillä antureilla, toimilaitteilla kerätyn tiedon jalostamisesta pilviteknologian avulla jopa kymmenien miljardien hyötyjen tunnistamiseksi sekä tulosten soveltamisesta järjestelmien ja niihin liittyvien ihmistehtävien ohjaamiseen.

Teollisesta internetistä puhutaankin uutena teollisena vallankumouksena. Se on ajankohtainen juuri nyt, koska teollisen internetin teknologioiden saatavuus, hinta ja sovellettavuus ovat viime vuosina saavuttaneet laadullisesti uuden tason. Samanaikaisesti ihmisten digitaaliset valmiudet ovat kasvaneet valtavasti älypuhelinten myötä.

Digitalisaatio on jo ravistellut perin juurin pankkeja, matkailua, äänite-, elokuva- ja mediateollisuutta sekä kauppaa. Sama murros on näkyvissä lähes kaikilla muillakin toimialoilla sekä teollisuudessa että palveluissa. Rohkeimmissa ennusteissa teollisen internetin nähdään kasvattavan kansantuotetta globaalisti jopa 25 prosentilla vuosikymmenen kuluessa. Murros tarkoittaa kuitenkin paitsi kasvua myös työn ja tulojen uudelleen jakoa. Onko Suomi murroksessa voittaja vai häviäjä?

Yritysten kilpailukyky perustuu tulevaisuudessa yhä ratkaisevammin niiden kykyyn soveltaa digitalisaatiota älykkäiden ja verkottuneiden tuotteiden toteuttamiseen. Kyse ei ole vain nykyisten toimintojen tehostamisesta vaan ennen kaikkea uusien mahdollisuuksien ja liiketoimintamallien kehittämisestä, kokeilemisesta ja rohkeasta toteuttamisesta. Teknisen osaamisen ansiosta Suomella on lähtökohtaisesti erinomaiset edellytykset onnistumiselle.

Mitä julkinen valta voi tehdä, jotta näistä lähtökohdista saataisiin kaikki irti? Se voi tukea alan tuotekehitystä, tutkimusta ja innovaatioita. Tätä on jo toteutettu.

Muita tärkeitä toimia ovat kehitystä tukevat julkiset hankinnat, kasvua mahdollistavien standardien edistäminen ja osaamiskapeikkojen väljentäminen koulutuksen keinoin. Näiden toimien tulisi olla ensi keväänä aloittavan uuden hallituksen työlistalla.

Aihe tulee saada myös julkiseen keskusteluun. Teollinen internet muokkaa ihmisten työn ja arjen sisältöä. Parhaimmillaan se avaa uusia luovuuden ja toiminnan rikastamisen väyliä kaikille. Pahimmillaan se vauhdittaa työpaikkojen tuhoa. Pian tehtävät valinnat ratkaisevat, kumpaa tietä kuljemme.

Martti Mäntylä
professori, Aalto-yliopisto
Heikki Ailisto
tutkimusprofessori, VTT

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat