Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Normitalkoot vahvistavat demokratiaa

Mielipide
 
Leena Linnainmaa

Elina Grundström esitti kolumnissaan, että normitalkoiden ideologia on vaaraksi demokratialle, ja kysyi, eikö aikansa eläneiden säädöksien pois pudottelu ole poliitikkojen arkista työtä (HS 16. 12.).

Julkinen keskustelu ylisääntelystä keskittyy tähtisadetikkuihin ja lörtsyihin. Mediaa kiinnostavat ääriesimerkit, ja kasvua ja työllistämistä estävä byrokratia jää huomiotta.

Säännöstulvassa poliitikot eivät pysty perehtymään kaikkiin hankkeisiin, saati pudottamaan pois aikansa eläneitä säädöksiä. Vuonna 2013 hallituksen esitysten 11 000 sivua sisälsivät 700 lakiehdotusta ja 4 800 pykälää. Yritysvaikutusten arviointia tästä oli vain 68 sivua.

Merkittävä osa yrityksille tärkeästä sääntelystä ei ole poliittisesti kiinnostavaa. Yksittäisten virkamiesten valta voi kasvaa suureksi, jos ministeriön johdolla ei ole poliittista tahtoa tai osaamista puuttua virkamiesten työhön.

Hallinto on rakennettu tuottamaan sääntelyä, ei tarkastelemaan jo annettujen lakien toimivuutta. Tarvitaan mekanismi, jossa lakien toimivuus ja tarpeellisuus arvioidaan esimerkiksi kahden vuoden kuluttua lain voimaantulosta.

Ministeriöt ovat siiloja, jotka valmistelevat sääntelyä itsenäisesti. Moni laki koskee usean ministeriön toimialaa, mutta eri näkökulmia yhteen sovittavaa mekanismia ei ole. Yhden ministeriön valmistelema lakihanke voi saada eduskunnassa kritiikkiä toiselta ministeriöltä.

Lakihankkeisiin ei tehdä eduskunnassa suuria muutoksia, eikä siellä voi viimeistellä keskeneräistä lainvalmistelua. Lainvalmistelu vaatiikin konsernijohtoa, jossa eri ministeriöiden näkökulmat sovitetaan yhteen ennen eduskuntakäsittelyä.

Toimiva, eri näkökulmat huomioiva lainvalmistelu ja lakien korjausmekanismi vahvistavat demokratiaa.

Leena Linnainmaa
Keskuskauppakamarin
varatoimitusjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat