Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääriliikkeiden valtaannousu jähmettäisi EU:n yhteistyötä

Mielipide
 
Pekka Pohjankoski
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Monet eurooppalaista integraatiota vastustavat puolueet saivat viime kevään Euroopan parlamentin vaaleissa veret seisauttavia vaalivoittoja. Seuraavaksi nähdään, saako puolueiden menestys jatkoa eri Euroopan unionin jäsenvaltioissa järjestettävissä kansallisissa parlamenttivaaleissa.

Tämä on Euroopan poliittisen tulevaisuuden kannalta huomattavasti merkittävämpi kysymys kuin ääriliikkeiden edustajien valinta Brysseliin.

Radikaalit poliittiset ryhmittymät nauttivat nyt poikkeuksellisen suurta kannatusta eri puolilla EU:ta. Ranskan perinteinen äärioikeistopuolue Front National nousi viime eurovaaleissa ensimmäistä kertaa maan suurimmaksi puolueeksi. Espanjassa alle vuosi sitten perustettu, äärivasemmistoa edustava Podemos on noussut kannatusmittauksissa rakettimaisesti maan kahden suurimman puolueen tuntumaan.

Siinä missä Ranskassa parlamenttivaalit ovat vielä parin vuoden päässä, Espanjassa ne pidetään jo ensi vuonna. Kreikassa ennenaikaisten vaalien uhka on jatkuvasti ilmassa; mielipidekyselyissä eurovaalivoittaja, radikaali vasemmistopuolue Syriza on kiistattomassa johdossa.

Viktor Orbán, jonka hallitus on viime vuosina toteuttanut Unkarissa oikeusvaltiota murentavia perustuslakimuutoksia, valittiin kuluvana vuonna uudelle pääministerikaudelle.

Viime kevään eurovaaleissa jytkyn saaneet puolueet ovat epäyhtenäinen joukko, joiden vaikutusmahdollisuudet Euroopan parlamentissa ovat rajalliset. Olennaista on, miten suuren kannatuksen euroskeptiset puolueet saavat tulevissa kansallisissa parlamenttivaaleissa.

Kansallinen politiikka heijastuu välittömästi EU:n toimintaan muun muassa jäsenvaltioiden hallitusten edustajien toimiessa ministerineuvostossa, joka on EU:n merkittävin lainsäädäntöelin.

EU:ta vastustavien ääripuolueiden valtaannousu jähmettäisi rajat ylittävää poliittista yhteistyötä. Euroopan poliittisesta myllerryksestä voivat pyrkiä hyötymään paitsi kansallista dominanssia havittelevien ääriliikkeiden johtajat myös ulkopuoliset toimijat.

Lehdistössä olevien tietojen mukaan venäläiset tahot ovat rahoittaneet esimerkiksi Ranskan Front Nationalia sekä Unkarin Jobbikia. Samoin Espanjan Podemos on saanut lähisäätiölleen miljoonia Venezuelan edesmenneen sosialistijohtajan Hugo Chávezin hallinnolta.

Ulkovaltojen pyrkimys vaikuttaa eurooppalaiseen politiikkaan osaltaan osoittaa, että tulevien vaalien voittajilla on väliä.

Euroopassa tulee löytää ratkaisuja yhteisiin ulko- ja sisäpolitiikan haasteisiin myös tulevaisuudessa.

EU:n jäsenvaltioiden vahva jakautuminen eurooppalaista yhteistyötä kannattaviin ja sitä vastustaviin pitäisi sisällään suuren riskin EU:n toiminta- ja päätöksentekokyvyn jähmettymisestä. Ääriliikkeiden vaalimenestyksen vaarana on siten, että Eurooppa häviää – mutta kukaan ei tosiasiassa voita.

Pekka Pohjankoski
Cambridge, Massachusetts
Yhdysvallat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat