Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verorakenteen muutoksia kannattaa selvittää

Mielipide
 
Anna Lundén

Professori Heikki Niskakangas arvioi vieraskynäkirjoituksessaan, ettei Viron veromalli sovellu Suomeen (HS 12. 12.).

Olen eri mieltä. Suomi tarvitsee kasvua ja investointeja. Siksi vaihtoehtoja Suomen verorakenteen kehittämiseksi pitää selvittää.

Viron yritysverotus kannustaa investoimaan ja kasvattamaan yritystä oman pääoman turvin, sillä vero maksetaan kokonaan vasta, kun tuloa jaetaan omistajille. Kun verotusta lykätään, tulos jää käytettäväksi investointeihin, kasvuun ja työllistämiseen. Se parantaa etenkin pienten yritysten rahoitusasemaa ja tukee näin työpaikkojen säilyttämistä.

Verotusta voi myöhentää myös toisin kuin Virossa. Ruotsissa käytetään varausta, joka tasaa verotusta eri vuosien välillä. Osa voitosta voidaan verottaa myös muutoin pienemmällä verolla.

Mahdollisuus jakamatta jätettävän tulon verotuksen myöhentämiseen tulisi selvittää myös kasvua hakeville henkilöyhtiöille ja elinkeinonharjoittajille.

Verotuksen myöhentäminen ei vähennä valtion verokertymää pysyvästi, koska kyse on tulon jaksotuksesta. Lykkääminen aiheuttaa kuitenkin siirtymävaiheessa tulojen myöhentymistä. Tämä riski huomioiden kannattaisi arvioida vaihtoehtojen vaikutukset, sillä ratkaisu tukisi Suomelle elintärkeitä kasvuyrityksiä merkittävästi.

Verokannustimet ovat kehittyneet entistä voimakkaammin yritykseen jätettävän tulon lievemmän verotuksen suuntaan.

Suomen tavoitteena ei olisi myöskään Viron verotaso sellaisenaan, vaan korkeampi, esimerkiksi jonkin verran yleistä pääomaveroa matalampi vero yritystoiminnan riskien vuoksi.

Yritysten maksama vero kohdistuu suomalaiseen työhön. Progressiivinen verotus on Suomessa samalla Euroopan unionin jyrkimpiä, mikä lannistaa työntekoa ja yrittämistä. Suomessa tehtävän työn kilpailukykyä tulee siksi kokonaisuutena parantaa.

Anna Lundén
johtaja
Suomen Yrittäjät

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat