Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkollisvero ei ole ainoa auttamisen väylä

Mielipide
 
Timo Weckroth

Diakoni Taina Lamminen kirjoitti (HS Mielipide 9. 12.) otsikolla "Kirkosta eroamisen vyöryä on vaikea ymmärtää" mielipiteen, jonka perusteisiin on helppo yhtyä.

Kirkosta eroaminen tässä vaiheessa ei ole loogista, jos ero ymmärretään kannanotoksi kristillisen avioliittonäkemyksen puolesta. Vasta maallinen valta on tehnyt ratkaisunsa, joka moniarvoisessa yhteiskunnassa on jopa ymmärrettävissä. Itsekin harkitsen vakavasti kirkosta eroamista, jos kirkolliskokous päättää asiasta vastoin minun vakaumustani.

Se, että kirkosta eroamista vastaan vedotaan kirkon tekemän laajan avustus-, lapsi- ja nuorisotyön sekä vapaaehtoistyön vuoksi, vaatii kuitenkin jatkopohdintaa.

Kysymys on laajasta muutoksesta kirkossa ja yhteiskunnassa. Mainitut työmuodot ovat niin sanotusti yleishyödyllisiä, ja niitä tekevät monet muutkin järjestöt. Kirkon talous toki kärsii merkittävästi, jos esimerkiksi jäsenmäärä putoaa alle puoleen.

Kysymys on kirkossakin arvovalinnasta. Jos halutaan panostaa Lammisen mainitsemiin työmuotoihin, kirkko voi luopua muun muassa liiallisista kiinteistöistä, hautausmaiden ylläpidosta ja väestökirjanpidosta. Valtaosa näistä tehtävistä voidaan siirtää yhteiskunnalle.

Kirkon hallinto on laaja, monipolvinen ja monimutkainen. Viimeksi tämä tuli minulle esiin kirkollisvaaleissa, jossa valittiin samoja ihmisiä eri elimiin ja muun muassa kytkentä kirkolliskokoukseen jäi epäselväksi. Nykyäänhän korostetaan kirkon jäsenyyteen jäämistä, jotta voisi vaikuttaa avioliittolain tulevaan käsittelyyn kirkossa.

Varoja voidaan ohjata Lammisen mainitsemaan työhön lukuisilla muilla tavoin kuin kirkollisveron kautta.

On mahdollista jopa lahjoittaa suoraan esimerkiksi seurakuntansa diakoniatyöhön. Jollei ole, se on kiireesti tehtävä mahdolliseksi. Varoja voidaan antaa myös mainitsemilleni muille järjestöille.

Jos kirkosta eroaminen tulisi minulle ajankohtaiseksi, luovuttaisin kirkollisveron suuruisen rahamäärän näillä tavoin Lammisen mainitsemiin tarkoituksiin, ja apu menisi jopa tehokkaammin perille, kun se ohittaisi kirkon mittavan hallinnon.

Kirkko on voimakkaan murroksen edessä. Muutos kohdistuu rakenteisiin, ei todelliseen tarpeelliseen työhön. Evankeliumin sanoman levittäminen voi jopa hyötyä siitä.

Timo Weckroth
Lappeenranta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat