Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki edistää aktiivisesti asuntorakentamista

Mielipide
 
Sami Haapanen Juhani Tuuttila

Pääkirjoitus käsitteli vuokra-asuntotuotannon lisäämiseen liittyviä ongelmia (HS 10. 12.). Kysymys kohtuuhintaisen tuotannon edellytyksistä on tärkeä, mutta kirjoitus antoi väärän kuvan Helsingin tonttipolitiikasta.

Näkemyksemme mukaan Helsinki harjoittaa aktiivista ja vastuullista tonttipolitiikkaa. Tavoitteena on saada Helsinkiin vuosittain 5 500 uutta asuntoa, joista 3 600 olisi kaupungin maalla. Tähän pyritään useilla keinoilla, kuten osoittamalla rakentamiseen riittävästi tontteja, edistämällä rakennusalan kilpailua ja panostamalla uusien maa-alueiden hankkimiseen.

Muutaman vuoden aikana kaupunki on ostanut satoja hehtaareita maata erityisesti Östersundomista, jolla on potentiaalia kasvaa tulevina vuosikymmeninä 70 000 asukkaan alueeksi. Myös Malmin lentokentän alueesta on viime viikolla allekirjoitettu asuntorakentamisen kannalta tärkeät sopimukset.

Kaupungilla on varattuna tontteja lähes 15 000 asunnon rakentamiseksi eli yli asetetun tavoitteen. Tonteista runsaasti yli puolet on suunnattu säänneltyyn kohtuuhintaiseen tuotantoon, kuten hitas-, asumisoikeus- ja ara-vuokra-asuntoja varten. Kilpailun edistämiseksi tontteja on varattu myös yhä enemmän uusille rakennusalan toimijoille ryhmärakennuttamiseen ja kumppanuuskaavoitukseen.

Riittävän asuntotuotannon edistämiseksi kaupunki tavoittelee tonteista harvoin huippuhintoja. Sääntelemättömässä tuotannossa tonttihinnoittelun on kuitenkin syytä heijastaa markkinahinnoittelua, koska myös rakennettavat asunnot myydään tai vuokrataan markkinahintaan. Alihintainen tontti ei yleensä kanavoidu asukkaalle halpana asuntona.

Keinoja asuntotarjonnan lisäämiseksi on etsitty yhdessä rakentajien kanssa. Kumppanuuskaavoituksessa rakennuttaja pääsee vaikuttamaan tulevaan kaavaan. Näin torjutaan tekijöitä, jotka nostaisivat turhaan rakentamisen hintaa tai viivästyttäisivät asuntojen valmistumista.

Pari vuotta sitten otettiin käyttöön myös uusi perheasuntotarjonnan turvaamiseen tähtäävä ohjausmalli. Se on huomattavasti entistä joustavampi ja mahdollistaa myös pienempien asuntojen rakentamisen.

Maa- ja tonttipolitiikan aktiivisella kehittämisellä on päästy jo pitkälle, ja Helsingin asuntotuotannon määrä on kasvanut viime vuosina merkittävästi.

Tavoitteita ei tästä huolimatta ole saavutettu, joten kaupungilla on toki vielä paljon tehtävää. Tulevaisuudessa haasteena ovat erityisesti olemassa olevan kaupunkirakenteen tiivistäminen ja riittävän rakennuskelpoisen tonttivarannon turvaaminen.

Tontti- ja asuntopolitiikan tulokset näkyvät usein vasta vuosien päästä. Tuloksia ei voida arvioida vain asuntomäärän perusteella, vaan niitä on arvioitava myös rakentamisen laadun, asuntokannan monipuolisuuden ja asukasrakenteen tasapainoisuuden näkökulmasta.

Nämä ovat tekijöitä, joiden tasapaino tekee Helsingistä pitkällä aikavälillä yhä houkuttelevamman paikan elää ja yrittää.

Sami Haapanen
toimistopäällikkö
Juhani Tuuttila
osastopäällikkö, Helsingin
kaupungin kiinteistövirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat