Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korjaus voi olla vaihtoehto lähiöiden purulle

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kirjoitti 21. 12. ajatuksesta purkaa Helsingin vanhat lähiöt ja rakentaa tilalle asuntoja nykyistä suuremmalle asukasmäärälle. Kuten kirjoituksessakin tuotiin ilmi, asiassa on monia näkökulmia, jotka tulisi ottaa huomioon.

Tieteellisessä kirjallisuudessa on suhteellisen vähän vertailtu rakennusten korjaamista purkamiseen ja uudelleenrakentamiseen. Kuitenkin esimerkit Länsi-Euroopasta osoittavat, että kestävän kehityksen näkökulmasta purkamista ja uudelleenrakentamista voidaan suositella vain, jos rakennukset ovat äärimmäisen huonossa kunnossa.

Yhteiskunnan ja kaupunkisuunnittelun kannalta asiaa pitäisi tarkastella laajemmin kuin pelkästään kustannusmielessä. Mitä purkujätteille tehtäisiin? Millaisia ympäristövaikutuksia purkamisella olisi? Mihin asukkaat sijoitettaisiin purkamisen ja uudelleenrakentamisen ajaksi?

Tyypillisesti lähiöissä on runsaasti tietylle aikakaudelle ominaisia rakennuksia. Kehittämällä näille esivalmistettuja korjausratkaisuja korjaamista voitaisiin nopeuttaa selvästi. Samalla toivottavasti myös korjaamisen hinta pienenisi.

Energiatehokkuuden kannalta olisi suositeltavaa korjata mieluummin kokonaisia alueita kuin yksittäisiä rakennuksia. Tällöin korjattaisiin sekä rakennukset että niihin liittyvät energia-, vesi- ja jäteinfrastruktuurit. Vain näin voidaan varmistaa, että rakennuksiin kohdistettavat energiatehokkuutta lisäävät toimet vaikuttavat myös koko asuinalueeseen ja energiantuotantoon. Samalla voidaan nykyistä luontevammin harkita vaihtoehtoisia energiantuotantotapoja ja vertailla niiden aiheuttamia haitallisia päästöjä.

Olisi myös suositeltavaa asettaa erilaiset ympäristötavoitteet ja tehdä niihin liittyvistä poliittisista ohjauskeinoista aluekohtaisia. Tällöin yksittäisille rakennuksille ei kohdistettaisi kohtuuttoman suuria vaatimuksia. Yhdyskuntasuunnittelun tärkeys korostuisi, mutta toisaalta samalla tuettaisiin aivan uusien yksityistenkin palveluiden, kuten rahoitusratkaisujen, kehittämistä.

Satu Paiho
tekniikan tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat