Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen sopiminen edellyttää luottamusta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jussi Pietilä esitti hienon esimerkin siitä, millaisia tuloksia paikallinen sopiminen voi tuottaa, kun osapuolten kesken vallitsee luottamus eikä ammattiliitto tule väliin, vaikka lain rajat onkin reippaasti ylitetty (HS Mielipide 20. 12.).

Luottamus on kuitenkin ehdoton edellytys, minkä Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sivuuttaa Pietilän viittaamassa haastattelussa (HS 13. 12.). Oli melkoinen uutinen, että Järventauksen johtama järjestö ei enää vaadi yleissitovuudesta luopumista, vaikka kokoomuskin on vaatinut sitä puoluekokouspäätöksessään jo vuonna 2011.

Senkin poistamista olisi edistänyt, jos järjestö olisi panostanut luottamuksen rakentamiseen paikallisesti, mihin pienissä yrityksissä on erinomaiset edellytykset. Haastattelusta käy tosin ilmi, että järjestö on vihdoinkin tunnustanut sen tosiasian, että "tupopöytään" pyrkiminen oli virhe: juuri siellä epäluottamusta uusinnetaan, kuten Kimmo Kevätsalo sanoo väitöskirjassaan.

Ilman luottamusta ei toimi myöskään paikallinen sopiminen. Ay-liikkeen vaatimuksesta lakiin tulisi niin tiukat reunaehdot, että asia tukehtuisi niihin ja tuloksena olisi suuri määrä tulkintariitoja. Järventaus itsekin lisäsi haastattelussa epäluottamuksen aineksia vaatimalla koeaikojen pidennystä ja lupailemalla työpaikkojen lisäystä. Koeaikaan saa nykyisenkin lain mukaan kahden kuukauden jatkoajan, jos työnantaja järjestää työhön liittyvän erityisen koulutuksen.

Tätä olisi syytä käyttää paljon nykyistä yleisemmin. Tällöin työsuhteelle saadaan tukeva pohja osaamisen kannalta, ja samalla voidaan lisätä osapuolten keskinäistä tuntemusta ja luottamusta, jolloin kuuden kuukauden koeaika kyllä riittää.

Kauko Parkkinen
työsuhdelakimies, tietokirjailija Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat