Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahdinkoon ajettu Venäjä ei ole Suomen etu

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Raakaöljyn hinnan lasku ja lännen pakotteet ovat romahduttaneet Venäjän ruplan arvon, ja Venäjä on talousahdingossa. Tämä ei ole Suomen etujen mukaista. Maamme etujen mukaista on vakaa naapurivaltio, jonka kanssa voi tehdä rakentavaa ja hyvää yhteistyötä.

EU:n jäsenenä Suomen pitää tietenkin olla mukana yhteisesti sovittujen pakotteiden toteuttamisessa. Osin kyllä pakotteiden asettamisessa ei ehkä huomioitu Suomen etuja.

Erityisesti kehotus välttää kahdenvälisiä tapaamisia Venäjän johdon kanssa on kirjaus, joka on Suomelle ongelmallinen ja joka ei saa estää yhteydenpitoa Venäjän johdon kanssa. Muutkin EU-maat ottavat vapauksia tämän kehotuksen tulkinnassa, joten miksi meidän tulee olla tässä erityisen paavillisia?

Kuitenkin tällaista asennetta on jopa Suomen valtionjohdossa. Aikaisemmista virkaveljistään poiketen nykyinen pääministeri ei ole virkakautenaan käynyt Venäjällä tapaamassa virkaveljeään.

Onneksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut omaksi asiakseen pitää yhteyttä Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Suomen kannalta tämä on hyvin tärkeää. Suomella pitää olla myös oma Venäjän-politiikkansa, ja Suomen on pidettävä yllä hyvät kahdenväliset suhteet naapurimaahansa.

On maallemme vahingollista yrittää piiloutua Venäjän-suhteissamme vain EU:n yhteisen politiikan taakse.

Muutkin EU-maat hoitavat Venäjän-suhteensa niin kuin heidän oma etunsa vaatii. Meilläkin on oikeus ja velvollisuus kansakuntaa kohtaan vaalia omia etujamme suhteessa Venäjään oman kahdenvälisen Venäjän-politiikkamme kautta.

Presidentti Niinistö voisi hyvin olla se läntinen keskustelukumppani, jonka kanssa Venäjän presidentillä aina olisi hyvä keskusteluyhteys ja jonka kanssa hän voi kaikkina aikoina keskustella avoimesti ja luottavaisesti. Tämä olisi Suomen etujen mukaista.

On luontevaa, että Suomen Venäjän-politiikkaa johtaa tasavallan presidentti. Ahdinkoon ja eristyksiin ajettu Venäjä ei ole Suomen etujen mukaista.

Janne Salonen
kauppatieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat