Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoverotus on sarja epäonnistumisia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Autoverotus nousi taas otsikoihin viime viikolla Korkeimman hallinto-oikeuden annettua kaksi uutta aiheeseen liittyvää päätöstään.

KHO totesi, että valtio on jälleen kerran kerännyt veroa käytetyistä autoista EU-säädösten vastaisesti. Ensiarvioiden mukaan päätös johtaa kymmenien miljoonien eurojen suuruiseen verojen palauttamiseen käytettyjä autoja ulkomailta tuoneille kansalaisille.

Asioita seuranneille päätös ei tullut yllätyksenä. Samaa syrjimättömyyden problematiikkaa on käsitelty lukuisissa oikeuskäsittelyissä koko 2000-luvun. Näille oikeuskäsittelyille on ollut yhteistä se, että ne ovat päättyneet valtion tappioksi.

Autovero on tuotoltaan hyvin vaihteleva ja siten vaikeasti budjetoitava. Sen tuotto on pienimmillään silloin, kun rahaa tarvittaisiin, ja vastaavasti suurimmillaan, kun taloudessa menee muutenkin hyvin. Auton hankintaan kohdistuva vero on pääasiallinen syy Suomen poikkeukselliseen vanhaan autokantaan, joka on tarpeeton liikenneturvallisuusriski ja rasite ympäristölle.

Hämmästystä herättääkin se sitkeys, jolla täysin epäonnistunutta järjestelmää halutaan pitää väkisin yllä. Nykymuotoinen autovero voitaisiin poistaa verraten helposti ilman menetyksiä verotuloissa. Yksin veron poistamisen dynaamiset vaikutukset arvonlisäveron tuoton kasvuna ja autoalan työllisyysvaikutusten kautta vastaisivat varovaistenkin arvioiden mukaan viidennestä autoveron nykyisestä tuotosta.

Lopun siirtäminen vuotuisena verona maksettavaksi ei aiheuttaisi yksittäiselle autoilijalle kohtuutonta rasitusta, varsinkin jos samalla tehtäisiin mahdollisuus poistaa auto liikennekäytöstä nykyistä joustavammaksi.

Tällä tavalla veron tuotto pysyisi vuodesta toiseen vakaana, ja sen tasoa voidaan säätää helposti aiheuttamatta markkinahäiriöitä. Jos veron määrä sidottaisiin päästöihin, se myös ohjaisi ympäristöystävällisyyteen.

Unohtaa ei sovi sitäkään, että vajaat miljardi euroa, jotka nyt maksetaan autoverona, tuskin jäisivät patjan alle. Luultavasti ne menisivät ainakin pääosin kiertoon kasvattamaan kansantaloutta.

Ihan puhtain paperein ei selviä oikeuslaitoskaan. Ilmeisesti purkuhakemusten tulvaa ennakoiden KHO antoi samalla päätöksen, jonka mukaan kolmen vuoden säännönmukaisen valitusajan kuluttua umpeen verovelvollinen ei voi saada takaisin ylimääräisiä perittyjä veroja. Vaikka päätös olisikin juridisesti oikein, se on moraalisesti väärin.

Päätöksestä välittyy viesti, että autoveropäätöksistä kannattaa aina valittaa varmuuden vuoksi. Ainoa oikea ratkaisu on säätää laki, jonka nojalla ylimääräiset verot palautetaan kaikille vahinkoa kärsineille.

Mikko Heinonkoski
autoalan yrittäjä,
oikeustieteen kandidaatti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat