Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koiran kanssa liikkuminen parantaa terveyttä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Liikkumattomuus on suurempi terveysriski kuin kohonneet kolesterolitasot tai ylipaino. Monilla fyysisesti aktiivisilla ja hyväkuntoisilla ylipainoisilla ei ole aineenvaihdunnallisia häiriöitä, vaan he ovat metabolisesti terveitä.

Viime vuosina on kansainvälisissä tutkimuksissa tuotu esiin, että koirat lisäävät väestön fyysistä aktiivisuutta. Vuonna 2013 Suomessa oli noin puoli miljoonaa koiraa – yhtä paljon kuin diabeetikkoja. Australiassa, Britanniassa ja Yhdysvalloissa noin 23–47 prosenttia talouksista omistaa koiran.

Jos kaikki koiranomistajat, joita on väestöstä 20–40 prosenttia, kävelisivät päivittäin reippaasti vähintään 30 minuuttia, he täyttäisivät kestävyysliikuntasuositukset helposti.

Tuoreen skotlantilaistutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaat koiranomistajat olivat 12 prosenttia aktiivisempia kuin koirattomat. Heidän toimintakykynsä oli kymmenen vuotta nuorempien tasoa ja psyykkinen hyvinvointinsa huomattavasti parempaa.

Koiranomistajilla on tutkimusten mukaan matalammat kolesteroli- ja verenpainetasot, ja he ovat vähemmän yksinäisiä. Australialaisissa perheissä, joissa on koira, lasten liikuntasuositukset täyttyivät 49 prosenttia todennäköisemmin kuin koirattomissa perheissä.

Suomessa ei ole juuri tutkittu koirien vaikutusta fyysiseen aktiivisuuteen tai terveyteen. Tällaisia tutkimustuloksia voitaisiin käyttää hyväksi poliittisessa päätöksenteossa terveyden ja fyysisen aktiivisuuden edistämiseksi. Täytyy muistaa myös, että opas- ja palvelukoirat parantavat muun muassa näkö- ja kuulovammaisten fyysistä ja psyykkistä toimintakykyä.

Koiraharrastajien suosimassa agilityssä tehdään paljon nopeita ja intensiivisiä pyrähdyksiä, jotka ovat eduksi terveydelle. Koiraan myös sitoudutaan pitkäksi aikaa, eikä sen kanssa liikkumista lopeteta muutaman kuukauden kuluttua, kuten helposti käy monissa liikuntaharrastuksissa.

Miksipä emme kohdistaisi enemmän huomiota jokapäiväiseen arkiliikuntaan koiran kanssa? Sehän koskettaa suurta osaa suomalaisista.

Mika Venojärvi
liikuntalääketieteen yliopistonlehtori, Itä-Suomen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat