Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistajuus turvaa yritysten itsenäisyyden

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Keskustelu perintöverosta nousi pintaan jälleen, kun HS uutisoi (23. 12.) Onvest-konsernin pääomistajan perheen muutosta Portugaliin perintöverojen takia.

Miksi omistajuudella on merkitystä? Omistajuus on tärkeää sekä nykyhetken että tulevaisuuden takia. On tärkeää, että yritysten omistajuus pysyy Suomessa strategisten valintojen takia ja että yrityksen toimintaa kehitetään pitkäjänteisesti Suomen lähtökohdista.

Suurin vaara on, että Suomesta tulee niin sanottu myyntikonttoritalous: suuret yritykset lähinnä myyvät palveluitaan ja tuotteitaan Suomeen eivätkä valmista tai kehitä niitä paikallisesti. Siksi myös suuri osa voitoista tilitetään pois maasta, koska myydyt tuotteet ovat tuontitavaroita.

Jos pääomaa ei kerry Suomeen, olemme entistä haavoittuvampia, koska olemme riippuvaisia ulkomaailmasta. Omistajuus tarkoittaa päätösvaltaa ja toimeenpanokykyä. Mitä enemmän pääomaa meillä on, sitä enemmän voimme omasta takaa rahoittaa aloittavia yrityksiä. Samalla menestyksekkäät yritystarinat kasvattavat Suomen vaurautta.

Nykyään monet aloittavat yritykset rahoitetaan ulkomaisella riskirahalla. Tällöin myös suuri osa voitoista valuu ulkomaille. Voitot eivät kartuta suomalaista vaurautta tai investointeja yhtä paljon kuin jos rahoittaja olisi paikallinen.

Tulevaisuudessa tuotanto perustuu entistä enemmän automaatioon. Siksi teollisuus tarvitsee vähemmän työntekijöitä. Nykyisellä rakenteella automaatio hyödyttääkin eniten yritysten omistajia, kun tuotantokustannukset pienenevät ja katteet paranevat. Yrityksistä tulee kannattavia ja voitot todennäköisesti tilitetään osinkoina.

Suomessa on sinänsä hyvä tilanne. Meillä on osaamista automaatiota tukevista investointituotteista. Olisi hyvä myös omistaa näitä yrityksiä edellä mainituista syistä.

Omistajuus turvaa suomalaisten yritysten itsenäisyyden tehdä omia päätöksiä.

Mikko Laaksonen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat