Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilmastonmuutos uhkaa Lapin tulevaisuutta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hanki, loska, räntä ja pyry. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja syystäkin, sillä lumi eri muodoissaan on Lapin elinehto. Ilman lunta Lappi ei olisi enää entisellään. Siksi uhanalaista lunta on suojeltava, ja ilmastonmuutos on pysäytettävä.

Ilmastonmuutos uhkaa maailmaa monin tavoin. Voimakkaat myrskyt pieksevät rannikkoseutuja. Nälkä, köyhyys ja kurjuus pahenevat. Talous kärsii, ja konfliktit yleistyvät. Kaiken kaikkiaan lasku ilmastonmuutoksesta on kallis ja verinen.

Suomessa asiat ovat melko hyvin. Suomi on varakas länsimaa, joka voi varautua nopeasti muuttuviin olosuhteisiin. Meidän rajamme ovat kaukana ilmastopakolaisten virroista. Merenpinnan nousu ei hukuta kaupunkejamme. Keskilämpötilan nousu tuo maahamme uusia viljelykasveja ja vankistaa metsiämme.

Emme kuitenkaan voi ummistaa silmiämme globaalilta ilmastokriisiltä, koska sen vaikutukset yltävät myös Suomeen. Emmekä voi unohtaa sitä, että lämpötilan nousu tappaa myös lumen. Ja lumen kuoltua joutuvat uhatuiksi myös elinkeinoelämä ja kulttuuri – etenkin Lapissa.

Lumi on Lapin matkailun valttikortti. Ilman talvista imagoamme olisimme vain kallis ja kaukainen maa. Liki ainutlaatuiset lumi ja Joulupukki ovat meidän kilpailuvalttejamme. Turistit eivät ole valmiita maksamaan mansikoita matkasta, jossa he eivät saakaan kokea lunta ja pakkasta. Matkailualan työpaikat ovat siis vaarassa, jos lumen määrä vähenee merkittävästi.

Matkailun kuihtuminen vaikuttaa myös muihin elinkeinoihin. Kausiluonteinen elinkeinorakenteemme ei kestä talvisesongin lyhentymistä. Yritysten katoaminen johtaa verotuspohjan ja kuntalaisten palveluiden kaventumiseen.

Lumi ei ole vain elinkeinoelämän elinehto. Talviurheilu on toki osa matkailualan bisnestä, mutta se on myös paikallisille tapa pitää itsestään huolta. Ilman lunta kärsivät sekä kilpaurheilijat että sunnuntaihiihtäjät. Lumi on siis myös osa kansakuntamme hyvinvointia ja terveyttä.

Lumi on osa historiaamme ja kulttuuri-identiteettiämme. Jo lapsuudessa opimme lumiukkojen ja lumisotien kautta siihen, että talven ihmemaa on osa meitä. Ilman lunta on vaikeaa olla aidosti lappilainen. Ja jos lunta ei tulekaan, talvi on armottoman pitkä ja pimeä näillä leveysasteilla. Kaamosmasennus helpottuu, kun ensilumi valaisee hieman.

Toivon, että tänä talvena jokainen pysähtyy. Pysähtyy katsomaan lumessa leikkiviä lapsia ja pohtimaan, että millainen tulevaisuus heitä odottaa, jos lunta ei enää olekaan.

Miikka Keränen
Rovaniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat