Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkopolitiikkaa tehdään myös EU:n kautta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Janne Salonen piti ongelmallisena sitä, että EU:n Venäjä-pakotteiden vuoksi Suomi joutuu välttämään kahdenvälisiä tapaamisia Venäjän johdon kanssa (HS Mielipide 23. 12.).

Ukrainan kriisi on ollut ulkopoliittiselle johdollemme vaikea. Venäjän-suhteita on jouduttu ajattelemaan uudelta pohjalta. Ehkäpä jo lainmukaisuudenkin rajoja on käytännön politiikassa koeteltu. Kriisin aikana on tehty kaksi ulkopoliittista päätöstä, jotka ovat olleet ongelmallisia tasavallan presidentille, maan hallitukselle ja oppositiossa olevalle keskustalle.

Nuo kaksi päätöstä ovat EU-maiden pidättäytyminen kahdenvälisten huippukokouksien järjestämisestä Venäjän kanssa (myös kahdenkeskisten tapaamisten rajoittamisesta Venäjän kanssa) sekä niiden lisäpakotteiden asettaminen, joista periaatepäätös tehtiin EU:ssa syyskuussa.

Keskustan tapaan myös presidentti Sauli Niinistö on kritisoinut Suomen päättämää linjaa kanssakäymisen rajoittamisesta Venäjän kanssa, mutta Suomen virallinen linja on siis EU-linjan mukainen: tapaamisia venäläisten kanssa ei tule järjestää. Päätöksen teki Jyrki Katainen (kok) Eurooppa-neuvoston kokouksessa 20. maaliskuuta, ja päätös on legitiimi.

Eurooppa-neuvoston poliittinen linjaus ja viesti ovat selviä. Kun harkittu päätös on tehty ja saanut lainvoiman, myös Suomessa olisi vain elettävä sen mukaan ilman jälkipuintia.

Jälkeenpäin ajatellen Suomen viivyttely EU:n pakotepäätöksessä viime syyskuussa oli huonoa ulkopolitiikkaa. Politiikkaa johti Erkki Tuomioja (sd), jota keskusta tuki etenkin Paula Lehtomäen kannanotoilla. Turhasta mielipideilmauksesta alkoivat Suomen uussuomettumispuheet, ja välistävedolla saatiin aikaan vain hallaa Suomen maineelle läntisenä toimijana.

Suomessa kaikki eivät vieläkään ole ymmärtäneet EU-jäsenyyden tuomaa linjanmuutosta ja sitä, että ulkopoliittisia päätöksiä tehdään myös Eurooppa-neuvostossa pääministerin eikä presidentin johdolla.

Ari Pesonen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat