Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tervalla on tärkeä merkitys kulttuuriperinnöllemme

Mielipide
 
Elisa Heikkilä Antti Pihkala Jani Puhakka Juha Pyötsiä

Mäntytervalla on suuri merkitys suomalaisten kulttuuriperinnölle. Sitä on vuosisadat käytetty muun muassa puuveneiden, laivojen ja rakennusten suojaamiseen vettymistä ja pilaantumista vastaan.

Tervaa on valmistettu Suomessa 1500-luvulta alkaen ja viety laivanrakennuksen yleistyessä 1600-luvulta lähtien kaikkialle Eurooppaan. Tällöin Suomesta kehittyi Euroopan tärkein tervan tuottaja. Terva on edelleen tärkeä puurakenteiden sekä puuveneiden ja laivojen ylläpidossa. Maassamme on yhä 300 kirkkoa tai tapulia, joissa on paanukatto.

Mäntytervaa ei valmistettu Suomessa 1950-luvun lopulta 1980-luvun alkuun. Tuona aikana suojaamiseen käytettiin muita pintakäsittelyaineita. Seuraukset olivat kautta linjan huonoja: kattojen ikä romahti, ja monista korvaavista tuotteista oli katoille enemmän haittaa kuin hyötyä. Seurauksista kärsitään yhä.

Pohjoismaissa on hyvin vähän aidon mäntytervan valmistusta. Suomessa on vielä muutamia tervan tuottajia.

Norjassa valmistus on sivutoimista ja valtio kontrolloi suojelukohteiden tervaukseen käytetyn tervan laatua. Ruotsissa ei ole ammattimaista tervan valmistusta juuri ollenkaan. Tietojemme mukaan mäntytervaa ei myöskään valmisteta Baltian maissa eikä muualla EU-alueella.

Edellisen kerran tervan tulevaisuudesta keskusteltiin Euroopan unionin biosididirektiivin voimaan tullessa 2000-luvun alussa.

Tuolloin pohjoismaisessa tutkimuksessa selvitettiin tervan biosidista tehokkuutta. Tutkimus osoitti, että mäntytervalla ei ole tavallisissa käyttötarkoituksissaan puunsuojauksessa biosidilta vaadittavaa kemiallista tehokkuutta puuta pilaavia sieniä vastaan. Mäntytervan suojaava vaikutus perustuu sen muodostamaan kalvoon, joka estää veden tunkeutumisen puuhun ja heikentää puuta pilaavien sienien kasvuolosuhteita.

Tutkimuksen tulos hyväksyttiin EU:n toimivaltaisten biosidiviranomaisten kokouksessa, eikä mäntytervaa enää pidetä biosididirektiivin säädösvelvoitteiden piiriin kuuluvana puunsuoja-aineena.

Uusi uhka tervalle on EU:n kemikaaliasetus, Reach-asetus, jonka mukaan unionin alueella ei saa valmistaa eikä saattaa markkinoille kemiallisia aineita, jos niitä ei ole rekisteröity. Rekisteröinti koskee aineita, joita valmistetaan tai tuodaan unionin alueelle yksi tonni tai enemmän vuodessa valmistajaa tai maahantuojaa kohti.

Reach-asetus koskee – toisin kuin biosidiasetus – kaikkia tuotettuja aineita. Viimeinen Reach-asetuksen rekisteröintivaihe, johon kuuluvat aineet, joita valmistetaan tai maahantuodaan 1–100 tonnia vuodessa valmistajaa tai maahantuojaa kohti, päättyy 1. 6. 2018. Jollei mäntytervaa rekisteröidä siihen mennessä, sen valmistus muuttuu EU-alueella lainsäädännön vastaiseksi.

Arvioiden mukaan tervan rekisteröinti maksaisi yhteensä noin 200 000 euroa. Summa koostuu tarvittavista ominaisuustutkimuksista ja Euroopan kemikaaliviraston maksuista. Suomalaisten tervan tuottajien tulotaso on sitä luokkaa, että tällaisesta kulusta he eivät selviä. Loppuisiko tervantuotanto tämän vuoksi?

Olemme huolissamme tervan kohtalosta. Nyt olisi viimeinen mahdollisuus löytää hankkeelle rahoitus ja sellainen toteutustapa, että kaikki mahdolliset tervan tuottajat saataisiin rekisteröinnin piiriin. Kyseessä on Suomen kulttuuriperinnön kannalta erittäin tärkeä asia.

Elisa Heikkilä
erikoistutkija, Museovirasto
Antti Pihkala
yliarkkitehti, Kirkkohallitus
Jani Puhakka
rakennuskonservaattori
Museovirasto
Juha Pyötsiä
johtaja, Kemianteollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat