Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairas etsii aina kotia

Mielipide
 
Vuokko Maria Nummi

Koti ei voi olla aina muistisairaan ensisijainen asuinpaikka, vaikka Helsingin sosiaali- ja terveysviraston osastopäällikkö (HS 20. 12.) ja hallituksen esitys vanhuspalvelulain muutokseksi sitä korostavat.

On hieno ajatus tukea iäkkäiden mahdollisuutta asua kotona sinne tuotavien palvelujen avulla. Ministeriö lupaa lisätä kodikkaita asumisvaihtoehtoja, mutta hyvä tahtokaan ei riitä tuottamaan näitä erilaisia asumisen vaihtoehtoja siinä tahdissa kuin niiden tarve kasvaa ja laitoshoitoa puretaan.

Innostus teknologian tuomasta avusta jopa huvittaa. Mitkään vempaimet eivät auta niitä muistisairaita, jotka eivät enää osaa käyttää kännykkää ja jotka eksyvät omalla kotipihallaan. Kaikkein vaikein asia on nimittäin vanhuksen yksinäisyys.

Lainvalmistelijat, kuunnelkaa geriatrian ja vanhustyön asiantuntijoiden näkemyksiä. Heidän mukaansa lakiesitys ei ota vakavasti biologista vanhenemista. Uudistus lisää myös keski-ikäisten etäomaishoitajien taakkaa samaan aikaan, kun kaikki toivovat työurien jatkuvan.

Hoidon järjestämisen kriteeri pitäisi olla inhimillinen, arvokas elämä, eivät pelkät lääketieteelliset ja potilasturvallisuuteen liittyvät seikat.

Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen kyvyttömyys toimia ennakoivasti ihmetyttää. Ympärivuorokautinen hoitopaikka pyritään järjestämään kyllä kiireellisesti sitten, kun mikään muu ei riitä. Käytännössä tämä tarkoittaa harhailua ulkona pimeässä, fyysistä sairastumista, kaatumista, omaishoitajan kuolemaa tai muuta henkeä uhkaavaa.

Miksi turvallista ja ihmisarvoa kunnioittavaa asumista ei voida suunnitella yhdessä omaisten kanssa hyvissä ajoin?

Oman vanhemman etenevä muistisairaus merkitsee jatkuvaa huolta siitä, mitä kahden tai kolmensadan kilometrin päässä tapahtuu.

Huoli on suuri, vaikka hoitosuunnitelmaa päivitetään, kotihoito järjestetään hyvin ja palveluja lisätään.

Vuokko Maria Nummi
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat