Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkekatto olisi järkevä uudistus

Mielipide
 
Risto Järvenpää

Helsingin Sanomat asettui pääkirjoituksessaan (22. 12.) varovaisin sanakääntein tukemaan Eläketurvakeskuksen kantaa, ettei eläkekatto ole hyvä ajatus.

Eläketurvakeskuksen mukaan eläkekaton lanseeraus nostaisi heti kaikkien eläkemaksuja ja laskisi eläkemenoja vasta vuosien kuluttua. Mielestäni näin ei tarvitse olla.

Eläkkeiden ansiosidonnaisuudesta on asteittain perusteltua luopua suurten ansioiden osalta. Myös jo ansaittuihin suuriin eläkkeisiin tulee voida puuttua taannehtivasti lainsäädännöllä.

Kohtuullisen eläkkeen tarkoitus on turvata säädyllinen toimeentulo eläkeläisille. Sen pitäisi riittää myös suurituloisille. Suurituloiset voivat myös säästää vanhuuden varalle. Eläkkeistä voidaan leikata puolet nykyisen 1 400 euron keskieläkkeen ylittävältä osalta ja eläkekatoksi soveltuu kuntasektorin keskimääräinen palkkatulo, joka nykyisin on noin 3 000 euroa.

Jotkut väittävät, että eläke on ansaittu maksamalla eläkemaksuja. Mielestäni niin ei ole. Nyt ja lähivuosina suuria eläkkeitä saavat ovat maksaneet edellisen sukupolven varsin pieniä eläkkeitä. Seuraavan sukupolven pienten ikäluokkien vastuulle on kohtuutonta sälyttää nykyisen suuruisia eläkkeitä.

Toisin kuin Eläketurvakeskus väittää, eläkekatto mahdollistaa kaikkien eläkemaksujen alentamisen ja eläkerahastojen varojen käytön suurten ikäluokkien eläkkeiden maksamiseen.

Muistettakoon, että taannehtiva eläkkeisiin puuttumisen kielto ei kuulunut työeläkejärjestelmään alun alkaen. Siitä vain on tullut suurten eläkkeiden myötä saavutettu etu, joka muiden muassa Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elopin eläkkeen myötä nakertaa tavallisen ihmisen luottamusta järjestelmän oikeudenmukaisuuteen.

On tärkeää pitää erillään eläkekatto ja palkkakatto. Palkkakatto negatiivisine kannustinvaikutuksineen olisi tuhoisa, koska se veisi tehostamisen ja kehittämisen halun. Eläkekatto sen sijaan olisi yhteiskuntaa eheyttävä.

Suomessa kansaneläkekin perustui aluksi ansioihin ja yksilöllisille tileille tapahtuvalle säästämiselle. Vuonna 1956 eduskunnan poliittinen päätös uudesta kansaneläkelaista voitti virkamiesten ja asiantuntijoiden kannan. Eduskunnan ei nytkään pidä alistua Eläketurvakeskuksen asiantuntijoiden kumileimasimeksi, kun aika on kypsä työeläkejärjestelmän uudistamiselle.

Risto Järvenpää
kauppatieteiden maisteri, Humppila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat