Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvostuksen puute vaikeuttaa lastensuojelutyötä

Mielipide
 
Paula Honkavaara Pauliina Koskinen Carita Murto Christina Nissas-Arhippainen

Julkisuudessa on puutteellinen kuva lastensuojelutyön kyvystä auttaa. Nykyään lastensuojelussa samoin kuin esimerkiksi terveysasemilla ja poliisissa joudutaan resurssien puutteen vuoksi priorisoimaan työtehtäviä eikä apua ole aina heti saatavilla. Resurssipula ei kuitenkaan tarkoita sitä, että lääkäri leikkaisi huonommin tai sosiaalityöntekijän kohtaamisen ja kuulemisen taidot olisivat kadonneet.

Arvostuksen puute vaikeuttaa lastensuojelun asiakastyötä, koska joudumme korjailemaan julkisuudessa esiintyviä vääristyneitä käsityksiä työstämme. Salassapitosäännösten vuoksi emme aina voi korjata julkisuudessa esiintynyttä virheellistä tietoa, ja tarinat jäävät elämään.

Lastensuojelua on ikävien tapahtumien yhteydessä syytetty työtehtävien laiminlyönnistä. Esimerkiksi perhesurmien jälkeen olemme joutuneet toteamaan, että emme voi ottaa vastuuta tapahtumista, jotka ovat mahdottomia kenenkään ennalta arvata. Näistä tapahtumista ei voi yleisesti syyttää ketään vaan tapahtumat ovat erilaisten asioiden kohtalokas summa.

Ikävien tapahtumien yhteydessä sosiaalityöntekijät ovat puolustautuneet vetoamalla resurssien puutteeseen ja vahvistaneet siten käsitystä, että lastensuojelussa voitaisiin olla vastuussa ja kyettäisiin ennaltaehkäisemään "perhesurmat" lisäresursseilla. Näin ei kuitenkaan ole. Lapsisurmissa ei ole kyse vain väsyneistä ja keinottomista vanhemmista, jotka tarvitsevat lastensuojelun apua, vaan vakavimmista ongelmista, joiden tunnistaminen vaatii moniammatillista yhteistyötä.

Kansainvälistymisen myötä lastensuojelutyön sisältö on laajentunut niin paljon, ettei yksi ammattiryhmä pysty enää kantamaan kokonaisvastuuta asiakasperheiden elämästä. Lastensuojelussa on alettava hyväksyä se, että pelkällä sosiaalityön osaamisella ei pystytä yksin auttamaan, vaan tarvitaan moniammatillista yhteistyötä.

Maahanmuuton myötä ihmisten arvot ja elämäntavat eroavat yhä enemmän toisistaan. Kohtaamme uudenlaisia globaaleja ongelmia. Tarvitaan monipuolista tutkimustietoa ja uusia innovaatioita lastensuojelutyön kehittämiseksi 2010-luvun tarpeita vastaaviksi.

Työn tavoitteena tulee olla lapsiperheiden hyvinvoinnin lisääminen ja syrjäytymisen estäminen. Työn tulee olla asiakaslähtöistä ja käytännönläheistä. Lastensuojelun asiakasperheitä yhdistää yleisesti toimivan ja hyvinvointia edistävän läheisverkoston puute ja sitä lastensuojelu pyrkii paikkaamaan. Parhaimmillaan lastensuojelutyö on arjen kohtaamisia ja voimaantumisen kokemuksia.

Paula Honkavaara
Pauliina Koskinen
Carita Murto
Christina Nissas-Arhippainen
lastensuojelun sosiaalityöntekijöitä Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat