Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä on aiheuttanut ahdinkonsa itse

Mielipide
 
Risto Paatela

Länsimaiden Venäjälle asettamat talouspakotteet ovat seuraus siitä, että Venäjä ei kunnioita kansainvälisiä sopimuksia, naapurivaltioiden oikeuksia eikä valtioiden rajoja. Suomen ollessa myös Venäjän naapuri on todellakin Suomen etu, että länsimaat reagoivat Venäjän mielivaltaiseen toimintaan.

Öljyn hinnanlaskun aiheuttamat talousongelmat Venäjällä johtuvat maan huonosti hoidetusta taloudesta, eivät kenestäkään ulkopuolisesta.

Janne Salosen kirjoitus "Ahdinkoon ajettu Venäjä ei ole Suomen etu" (HS Mielipide 23. 12.) oli tosiasioiden vähättelyä. Sitä ei kaivata. Sen sijaan tarvitaan analyysiä, syy- ja seuraussuhteiden osoittamista.

Näemme Venäjällä nyt yhteiskunnan, jossa sananvapaus, mielipiteen vapaus ja poliittisen toiminnan vapaus tukahdutetaan. Valta on keskittynyt, hallinto on diktatuurinen ja kansalliskiihkoinen propaganda muokkaa mielipiteet.

Vapaan keskustelun merkitystä kaikessa kehityksessä ei ymmärretä. Taloudellinen ja poliittinen valta kietoutuvat yhteen. Uskotaan sotilaalliseen voimaan ja luodaan suurvaltaa, mikä on mahdoton tavoite, kun bruttokansantuote jää eurooppalaisen keskivertovaltion tasolle.

Kun kansan kaikki varallisuus suunnataan aseistukseen, elämiseen ei jää varaa. Uhkana on, että Venäjän tulevaisuus on sama kuin Neuvostoliiton: luhistuminen.

Venäläisten etu olisi, että maan hallinto muuttaisi nyt suuntaa. Länsimainen arvomaailma, demokratia, sananvapaus, oikeusvaltio, markkinatalous ja yhteistyö sotimisen sijasta ovat johtaneet länsimaat menestykseen. Venäjän kehitykseen voivat vaikuttaa vain venäläiset itse. Suomalaisista voi olla apua vain, jos ollaan suoria eikä mielistellä.

Risto Paatela
diplomi-insinööri, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat