Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysyhteistyön perustuttava tutkimustietoon

Mielipide
 
Eija Soini

Suomi on vuosikymmenet tehnyt kehitysyhteistyötä. Se on myös rahoittanut kehitystutkimusta, muun muassa kansainvälisiä tutkimuslaitoksia. Voisi ajatella, että asiat ovat siten tasapainossa. Ongelma kuitenkin on, että kehitysyhteistyö ja kehitystutkimus ovat useimmiten aivan erillään toisistaan. Tämä näkyy kaikkialla rahoitusanomuskaavakkeista toteutukseen.

Suomen ulkoministeriön kansalaisjärjestöjen rahoitusanomushakukaavake on suunniteltu niin, että virkamies voi lukea sen nopeasti. Siihen ei mahdu perusteluja valituille teknisille ratkaisuille tai toimintatavoille, saati sitten viitteitä, vaikka yksi päätöksenteon perusta olisi tieto siitä, mikä on aiemmin osoittautunut toimivaksi.

Hankesuunnitelmia arvioiva asiantuntija ei kysy tai etsi lisätietoa. Hän voi ehdottaa vaikkapa jätevesijärjestelmää vessojen huuhteluvesille Tansanian kyläkouluihin, vaikkei kyläkouluissa vesivessoja olekaan. Institutionaalinen tieto onnistumisesta jää myös hyödyntämättä, kun asiantuntija ei tiedä ministeriön aiemmin rahoittaneen tiettyä järjestöä, vaikka ministeriön virkailija on vain vuotta aiemmin vierailunsa yhteydessä kirjoittanut hankkeesta erinomaisen lausunnon.

Kahdenvälisten hankkeiden asiakirjoissa ei tarvita viitteitä julkaistuun tietoon. Väitteet saavat olla ristiriidassa tutkimustiedon kanssa. Kenttämetodeita ei kuvata, eikä mahdollisesti kerätty tieto siten ole luotettavaa.

Oiva esimerkki tästä on Suomen rahoittama maarekisteriohjelma maassa, jossa valtio omistaa maan. Valtio on toistuvasti siirrättänyt kansalaisiaan, ottanut heidän maansa ja siten tuhonnut kansalaisten luottamuksen valtioon.

Samanaikaisesti hankkeen kanssa toimii väestönsiirto-ohjelma. Tonttien rajat ovat muutoksessa. Hankesuunnitelma vakuuttaa, kuinka maarekisterin ansioista viljelijät uskaltavat investoida maahansa, köyhyys vähenee ja ympäristön tila paranee. Ongelmapuun mukaan kaikki paikalliset kehitysongelmat johtuvat juuri maarekisterin puuttumisesta.

Tutkimus osoittaa, ettei toisissa lääneissä rekisteröinti parantanut viljelijöiden turvallisuuden tunnetta omistusoikeudesta eikä investointejakaan syntynyt. Investoinnit, muun muassa terassit, puiden istuttaminen ja maaperän hedelmällisyyden ylläpito, ovat usein vuosikymmenten tai -satojen kuluessa kehittyneitä käytäntöjä – tai kehityshankkeiden tuloksia.

Hankealueen paikallisvirkailijat olisivat halunneet tehdä maankäytön suunnitteluhankkeen. Läänin korkeimman virkamiehen mukaan alue tarvitsi ennen kaikkea ruokatuotantoa tehostavan maatalousprojektin. Kylissä ihmisillä oli sama toive. Kokeneet konsulttikollegani neuvoivat: Kun hanke on kerran päätetty tehdä, ei meidän tehtävämme ole kyseenalaistaa, onko siinä mitään järkeä.

Kehitysyhteistyön menestymiseksi tarvittaisiin pätevin menetelmin hankittua paikallista tietoa, muiden hankkeiden kokemuksista saatua tietoa ja tieteellistä tietoa. Uskallan väittää, että näyttöön perustuvan tiedon käyttö mullistaisi kehitysyhteistyön laadun, eikä puheille kankkulan kaivosta enää olisi aihetta.

Eija Soini
filosofian tohtori, Pusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat