Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaali- ja terveyspalveluja tulisi kehittää kokeilemalla

Mielipide
 
Mirja Satka Heidi Muurinen

Julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut läpikäyvät historiallista murrosta. Palveluihin kohdistettu kritiikki osoittaa, että käänne kohti ihmisten kuulemista on ollut liian hidas. Alan ammattilaiset ovat puolestaan tyytymättömiä tutkimustietoon, joka ei tuota heille kehittämisen eväitä.

Samaan aikaan uudet palvelujen kentälle astuvat sukupolvet tahtovat demokratisoida byrokraattisia toimintatapoja.

Tarjoamme ratkaisuksi yliopiston tuella toimeenpantavaa suunnitelmallista kokeilemista, joka on osa julkisesti tuettua palvelujen ohjausjärjestelmää. Kokeilemalla voi pyrkiä isoon tai pieneen tavoitteeseen, mutta maaliin pääsee vain askel kerrallaan.

Kun ideoita testataan jo varhaisessa vaiheessa, huomataan heti, mikä toimii ja mikä ei. Näin säästyy aikaa ja rahaa. Samalla syntyy yllättäviä ideoita ja tietoa, joka auttaa eteenpäin luovassa palveluajattelussa. Myös epäonnistunut kokeilu tuottaa tietoa ja keinoja saavuttaa tavoite.

Kaikkia toimijoita – kansalaisia, opiskelijoita, ammattilaisia ja tutkijoita – pitää kannustaa tuottamaan uusia palveluideoita. Tässä esimerkki: sosiaalitoimiston aulatila havaittiin ankeaksi. Kohentamisen ideoivat tohtoriopiskelija ja tutkija yhdessä työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa. Aulan palvelutiedotteet selkeytettiin, toimiston henkilökunta esiteltiin valokuvin ja lisäksi kokeiltiin kaikille avointa sosiaalityöntekijän matalan kynnyksen kohtaamispaikkaa.

Koska sosiaalipalvelut tarjotaan ihmisille, palveluja ei voi suunnitella ilman heitä. On löydettävä tapoja, joilla erilaiset palvelujen käyttäjät ja muut kuntalaiset voivat osallistua kehittämisprosesseihin.

Kokemuksemme sosiaalitoimistoista puhuvat kokeilukulttuurin puolesta. Kansalaisen on helpompi arvioida omaa välitöntä kokemusta kuin abstraktia ideaa. Kokeilukulttuurin leviäminen organisaatioihin edellyttää toiminnan johtamista ja kehittämisen sisällyttämistä ammattitehtäviin.

Keveytensä vuoksi kokeilut mahdollistavat oman toiminnan tutkimisen työn ohella. Kokeilut motivoivat, sillä ne voivat muuttaa nopeasti käytäntöjä ja tuottaa jaettuja kokemuksia palvelunkäyttäjien kanssa.

Palvelukokeiluissa ja niiden tutkimisessa kannattaisi hyödyntää yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sosiaalialan opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden tietämystä. Heillä on monialaista tietoa ja osaamista kokeilukulttuurin voimavaraksi.

Oppilaitosten näkökulmasta yhteistyö palvelutoiminnan eri osapuolten kanssa tarjoaa ainutlaatuisen oppimisympäristön, jossa päivittyvät sekä ammattitiedot että opiskelijoiden ja opettajien työelämävalmiudet.

Pääkaupunkiseudulla tällainen järjestely on jo osittain toteutunut. Yhteistoiminnallisista kokeiluista kerättyjä tietoja hyödynnetään sosiaalityön väitöskirjan aineistona.

Kokeilutoiminta, jota analysoidaan sosiaalitutkimuksen välinein, voisi liittyä nimettyjen palveluyksiköiden tehtäviin jokaisella sote-alueella. Kokeilutulosten välitön ja kaikille avoin saatavuus mahdollistaa niiden soveltamisen muissa yksiköissä.

Mirja Satka
sosiaalityön käytäntötutkimuksen professori
Heidi Muurinen
tohtorikoulutettava
Soccan Heikki Waris -instituutti Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat