Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keneltä kansalaisuus vietäisiin seuraavaksi?

Mielipide
 
Heikki Karkkolainen

Pekka Loikkanen haluaisi viedä Suomen kansalaisuuden ja passin ihmisiltä, joita hän nimittää veropakolaisiksi (HS Mielipide 27. 12.). Lisäksi näiltä ihmisiltä pitäisi perua arvonimet ja ottaa pois kunniamerkit. Perusteluksi riittää epäily epäisänmaallisuudesta, mitä se sitten tarkoittaakin.

Suomen kansalaisuus on jokaisella, joka on syntynyt suomalaisista vanhemmista. Sitä ei voi heiltä evätä. Hallitusmuodon mukaan Suomen kansalaiset ovat yhdenvertaiset lain edessä ja turvattuja hengen, kunnian, henkilökohtaisen vapauden ja omaisuuden puolesta.

Perustuslait turvaavat Suomen kansalaisille matkustusvapauden ja oikeuden valita asuinpaikkansa. Rikokseen syylliseksi todetuille on laeissa määrätty rangaistukset, joihin kansalaisuuden menetys ei kuulu.

Oikeustajun vastaisesta kansalaisluottamuksen menettämisestäkin luovuttiin vuonna 1969. Kysymys oli kuritushuone- tai vankeusrangaistukseen tuomitun lisärangaistuksesta, jolla kansalaiselta vietiin määräajaksi äänioikeus ja vaalikelpoisuus ja kiellettiin muun muassa toimiminen todistajana, kauppiaana ja eräiden elinkeinojen harjoittaminen.

Demokratiassa matkustusvapaus kuuluu ihmisten perusoikeuksiin. Se ei kaikissa maissa ole mikään itsestään selvä asia. Ei ole sattuma, että HS julkaisi 11. 11. 1989 koko sivun levyisen otsikon, kun DDR:n kansalaiset vihdoin saivat pysyvän matkustusvapauden Berliinin muurin murruttua. Se oli heiltä siihen asti kielletty.

Tuhannet Suomen kansalaiset ovat muuttaneet pysyvästi tai osaksi vuotta muualle Eurooppaan. Se on heidän oikeutensa.

Toinen asia on, että Euroopan unionin verotus pitää saada yhtenäiseksi. Suomen verojärjestelmänkin on oltava sellainen, että kaikki kansalaiset kokevat sen oikeudenmukaiseksi ja kohtuulliseksi.

Heikki Karkkolainen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat