Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raakana myytäviä kinkkuja ei saa punasuolata

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Joulukinkku on suomalaisen joulupöydän ikiklassikko, ja tänäkin vuonna noin seitsemään kotitalouteen kymmenestä hankittiin kinkku. On ikävää, että kinkun laatu on ollut joillekin kuluttajille pettymys (HS Mielipide 27. ja 28. 12.).

Martti Saarelman mukaan hänen kinkkunsa oli harmaa ja mauton möhkäle, josta ei edes paistamisen yhteydessä irronnut perinteistä tuoksua eikä maukasta lientä.

Kirjoittaja haikailikin vanhanajan mehevien ja herkullisten nitriittisuoloilla suolattujen kinkkujen perään mutta totesi, että natriumnitriittiä ei nykysäädösten mukaan saa kinkkujen valmistuksessa käyttää.

Pakastettu ja tuoresuolattu kinkku luokitellaan raakalihavalmisteeksi, ja EU:n lisäainesäädökset kieltävät natriumnitriitin käytön raakalihavalmisteissa. Siksi suomalaiset pakastetut ja tuoresuolatut kinkut ovat harmaasuolattuja.

Kypsinä myytävissä kinkuissa natriumnitriittiä saa käyttää. Natriumnitriittiä käytetään parantamaan säilyvyyttä, tuoteturvallisuutta, väriä, makua ja hajua. Siksi punasuolattu liha on kypsänäkin väriltään punaista.

Harmaasuolatut kinkut suolataan perinteisellä ruokasuolalla, ja kinkku on kypsänä harmaata. Kinkun suolaustapa merkitään pakkaukseen joko nimen yhteyteen tai ainesosaluetteloon. Pakkauksesta on käytävä ilmi myös suolapitoisuus ja muut aineosat.

Riitta Stirkkinen
Lihatiedotusyhdistys

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat