Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakiesitys ei kohenna varhaiskasvatuksen laatua

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on jättänyt varhaiskasvatusta koskevan lakiesityksen. Esitys koskettaa yli 200 000 suomalaista lasta.

Lukuisten tutkimusten mukaan on tiedossa, että laadukkaalla varhaiskasvatuksella on kauaskantoiset vaikutukset lasten elämään.

Varhaiskasvatuksen laadun toteuttamiseen esitetty varhaiskasvatuslaki ei kuitenkaan tarjoa kohennusta. Ryhmäkokojen pienentäminen ja henkilökohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen eivät vielä täytä laadukkaan varhaiskasvatuksen kriteereitä. Keskeisempää on, kuka toteuttaa varhaiskasvatusta ja miten.

Olen sitoutunut ja motivoitunut työskentelemään päiväkodissa koulutettuna opettajana. Motivoituminen ja sitoutuminen on ollut yhteydessä odotukseen onnistuneesta varhaiskasvatuslaista, joka tarjoaisi välineitä toteuttaa laadukasta varhaiskasvatusta.

Merkittävin este laadukkaan varhaiskasvatuksen toteutumiselle on suomalaisissa päiväkodeissa vallalla oleva tulkinta moniammatillisesta työskentelystä. Moniammatillisuuden ideaalissa näytetään pitävän itsestäänselvyytenä sitä, että moniammatillinen työskentely rikastaisi työtä. Se on kuitenkin saanut päiväkodeissa tulkinnan, jossa osaamisen erilaisuuden tiedostamisen sijaan lähtökohtana on tasavertainen toiminta.

Tämä on johtanut "kaikki tekevät kaikkea" -työkulttuuriin, jossa eri ammattilaisten (lähihoitaja ja opettaja) vastuut ja velvoitteet eriytyvät vain työvuorojen (aamuvuoro, välivuoro, iltavuoro) mukaan. Se, millainen koulutus tai osaaminen henkilöllä on työvuoron sisältämiin tehtäviin, ei ole ollut keskeistä.

On ilmeistä, että missään työyhteisössä ei saavuteta laadukasta tulosta, jos näin toimitaan. Otetaan esimerkiksi sairaala, jossa lääkärit, sairaanhoitajat ja perushoitajat suorittaisivat työtehtäviään työvuorojensa eivätkä koulutuksensa mukaan.

Varhaiskasvatuksen perusta on kaikille lapsille yhteinen ja laadukas varhaiskasvatus, joka toteutuu, kun jokainen keskittyy työhönsä perusosaamisensa kautta. Tämä tulisi määritellä varhaiskasvatuslaissa.

Jaana Lahdenperä
lastentarhanopettaja,
varhaiskasvatustieteen
maisteriohjelman opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat