Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nato-keskustelu siirtyi vihdoin järkitasolle

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hämmentävää, että vasta nyt. Näin voi todeta Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Charly Salonius-Pasternakin Nato-jäsenyyskeskustelun avauksesta (HS Vieraskynä 29. 12.). Tähänastinen keskustelu ja viralliset kannanotot ovat olleet lähinnä "villasukkatasoa" ja pintaraapaisuja.

On perin outoa, että sotilaallisessa kriisitilanteessa ensi-iskun uhka tulisi lännen suunnalta, mihin virallinen Nato-kantamme näyttää perustuvan. Suomenlahden ja Itämeren strategisesti herkkä asema epäilemättä johtaa Venäjän varautumaan ennakoivan iskun tekemiseen.

Asetelmaa on Salonius-Pasternakin kirjoituksessa kuvattu loogisella päättelyllä, josta on vaikea olla eri mieltä.

Järkeenkäypä ajatusrakenne tukee sitä, että erityisesti Suomen mutta myös Ruotsin, tulee rakentaa puolustuksensa nykyistä paljon vahvemman uskottavuuden varaan. Sitä uskottavuutta voidaan saada ainoastaan liittymällä Natoon.

Miten onnistuisimme torjumaan esimerkiksi Ahvenanmaan strategisiin alueisiin kohdistuvan ensi-iskun uhan pelkästään omin puolustusvoimin? Ensi-iskun vaara kohdistuisi myös Suomenlahden itäosiin. Venäjän asejoukkojen vahvistuminen viime vuosina itärajan takana voidaan myös selittää tätä taustaa vasten.

Tätä strategista kokonaisasetelmaa tulisi avata meille kansalaisille julkisella keskustelulla eikä pitää meitä pimeydessä Natoon liittymisen suhteen.

Miksemme voisi pyrkiä Naton kanssa avoimeen lähentymissopimukseen ja osoittaa Venäjälle, että lähialueiden muuttunut turvallisuustilanne johtaa myös oman puolustusstrategiamme uudelleenarviointiin?

Rauno Laiho
Raisio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat