Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteiskuntaa rakennetaan järkevillä työtehtävillä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nykyisessä taloustilanteessa henkilöstövähennykset synnyttävät helposti itseään ruokkivan syöksykierteen. Irtisanomisten seurauksena ihmiset alkavat tinkiä omasta elintasostaan. Yhteiskunnan verotulot laskevat ja kulut kasvavat muun muassa työttömyyskorvausten muodossa, eli irtisanomisia tarvitaan aina vain lisää ja syöksykierre syvenee.

Yhteiskuntaa rakennetaan järkevien työtehtävien avulla. Tässä mielessä säästäminen on tuhlausta, jos kalliin työvoiman käyttöastetta lasketaan, vaikka tekemätöntä työtä riittää.

Jos julkisen sektorin työpaikkoja halutaan vähentää, se kannattaa tehdä noususuhdanteessa, jolloin korvaavia työpaikkoja on tarjolla yksityisellä sektorilla.

Säästäminen on lääke, jolla voi olla vakavia sivuvaikutuksia, joita ei oteta huomioon, kun yt-päätöksiä tehdään. Suuri työttömyys ja epätasa-arvo johtavat yhteiskuntarauhan järkkymiseen, joka tulee meille kaikille kalliiksi paitsi rahallisesti myös henkisesti.

Jopa tavalliset ihmiset tarvitsevat ympärilleen sähköaidat, valvontakamerat ja vartijat, jos tuloerot kasvavat liian suuriksi.

Mielekäs työ antaa ihmisen elämälle merkityksen, joka nostaa hänen omanarvontuntoaan ja sitoo hänet yhteiskuntaan. Työtön ihminen ajautuu helposti rikollisuuteen, ja häntä alkavat viehättää ääriuskontojen, anarkistien ja terroristien maailmankuvat.

Köyhyys ja myös pitkään jatkuvat sosiaalituet johtavat helposti syrjäytymiseen. Tämän vuoksi tarvitsemme järjestelmän, jossa sosiaalituet kannustavat ihmisiä työntekoon.

Asiantuntijat puhuvat "rakenteellisten uudistusten" merkityksestä mutta jättävät usein kertomatta, mitä niillä tarkoitetaan. Muotisanan taakse voidaan kätkeä muun muassa palvelujen heikentämistä, työttömyysturvan ja palkkojen alentamista sekä kustannusten siirtoa eri momenteille.

Yleisesti ottaen tämän tyyppiset toimet eivät ratkaise yhteiskunnan nykyisiä ongelmia vaan siirtävät ne toiseen paikkaan.

Valtion kustannusten siirtäminen kunnille merkitsee käytännössä siirtymistä progressiivisesta verotuksesta tasaverotuksen suuntaan – yhä korkeampien veroäyrien muodossa. Jos suomalaisten alueellista tasa-arvoa halutaan lisätä, terveydenhuollon ja koulutuksen kustannukset tulee siirtää kunnilta valtion vastuulle.

Työn tehostaminen on tietysti aina järkevää, esimerkiksi purkamalla päällekkäisiä toimintoja ja organisaatiota. Sen sijaan julkisten menojen vähentäminen palveluja heikentämällä ei ole mielekästä, varsinkaan jos se lisää työttömyyttä.

Säästämistä tärkeämpää on pitää henkilöstökulut kurissa keskitettyjen palkkaratkaisujen ja joustavien työehtojen avulla, koska joudumme kilpailemaan halpatuotantomaiden kanssa.

Antti Roine
Ulvila

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat