Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipide: En voi auttaa anoreksiaa sairastavaa lastani, koska hän ei ole omasta mielestään sairas

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lapseni sairastaa anoreksiaa. Hän on huomattavan alipainoinen, kuntoilee pakonomaisesti, syö äärimmäisen vähän, puhuu kotona lähes yksinomaan ruoasta, äksyilee ja käyttäytyy vihamielisesti muita perheenjäseniä kohtaan. Hän on silminnähden onneton.

Me vanhemmat olemme olleet huolissamme hänestä jo pitkään. Myös kouluterveydenhoitaja on huolissaan. Paino nousi kesällä hivenen terveydenhoitajan painon seurannan ja lääkäriin joutumisen "uhan" alla, mutta vain hivenen – ongelma ei poistunut.

Olen yrittänyt saada lapselleni apua, mutta törmäsin yllättäen seinään: koska hän on täyttänyt viisitoista vuotta eikä omasta mielestään ole sairas tai avun tarpeessa, häntä ei voida pakottaa hoitoon.

Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjasto-sivustolla kerrotaan muun muassa, että "laihuushäiriö on vakava sairaus, johon liittyy sekä kohonnut kuolleisuus että monia vakavia ruumiillisia seurauksia", ja "tärkeätä olisi, että nuori saadaan hoitoon mahdollisimman pian".

Pakkohoitoon voidaan turvautua, jos painoindeksi laskee alle 13:n tai jos paino laskee yli 25 prosenttia kolmessa kuukaudessa. Tällöin potilaan tila on hengenvaarallinen.

Olen umpikujassa. Olen tehnyt lastensuojeluilmoituksen, mutta sosiaaliviranomaisetkaan eivät voi pakottaa häntä hoitoon. On hirveää toivoa oman lapsensa joutuvan hengenvaaraan, jotta hän saisi jotakin hoitoa, mutta tällä hetkellä en näe muuta vaihtoehtoa. Lapseni tarvitsee laihtua enää noin neljä kiloa, jotta painoindeksi olisi riittävän alhainen.

Osa taudinkuvaa on se, ettei lapseni suostu keskustelemaan ongelmasta (eikä juuri muustakaan) kanssani. Asiaan kuuluu sairaudentunnon puuttuminen, kenenkään puheet eivät ole siihen auttaneet.

Sairaus on edennyt jo niin pitkälle, että hoito ja toipuminen vievät pitkään, kun niihin joskus päästään. Olen vastuussa hänestä, koska hän on vielä lapsi!

Rakastan, mutta olen avuton
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat