Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsissa poljetaan demokratian periaatteita

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ruotsissa solmittiin äskettäin vuoteen 2022 ulottuva sopimus, jolla lähes 13 prosentin kannatuksen saanut puolue eli ruotsidemokraatit suljettiin käytännössä poliittisen vaikuttamisen ulkopuolelle.

Esitän lukemani pohjalta pari kysymystä tavallisen demokratiaa puolustavan kansalaisen näkökulmasta.

Sopimuksen on kerrottu käsittävän kaksi keskeistä kohtaa. Ensinnäkin vaaleissa eniten ääniä blokkien sisällä saanut puolue kokoaa hallituksen, ja toiseksi oppositio hyväksyy hallituksen budjettiesityksen.

Mitenkäs suu sitten pannaan, jos ruotsidemokraatit nousevat vaaleissa suurimmaksi puolueeksi?

Sopimus muuttuisi tällöin vääjäämättä entistä rujommaksi demokratian irvikuvaksi.

Budjettihan ei ole irrallinen, vaan sillä rahoitetaan lainsäädännöstä aiheutuvia rahoitustarpeita. Hallituskaudelle vietynä tämä tarkoittaa sitä, että opposition pitää sopimuksen toteutumiseksi hyväksyä paitsi itse budjetti myös kaikki uusia menoja aiheuttavat hallituksen lakiesitykset. Luulisi kansankotia rakentamassa olleiden tunnettujen politiikkojen pyörivän haudoissaan!

Ruotsidemokraattien boikotoimisen syyksi on ilmoitettu rasistisuus ja maahanmuuttovastaisuus. Samalla leimataan puoluetta äänestäneet ihmiset.

Olisi tärkeää saada tietää, onko maahanmuuttovastaisuuden ja rasistisuuden välille vedetty poliittisista syistä yhtäläisyysmerkki vai löytyykö boikotille objektiivisesti osoitettavia perusteita. Tämän tärkeys korostuu, kun muistetaan, miten voimakkaasti selvästi maahanmuuttovastaiset näkemykset ovat saaneet vastakaikua useissa suurissakin EU-maissa ilman niiden rasistiseksi leimaamista.

Olen sitä mieltä, että esimerkiksi Suomeen pyrkivä pakolainen tai maahanmuuttaja törmää sellaiseen byrokratiaan, että sitä voidaan aivan hyvin kutsua rakenteelliseksi maahanmuuttovastaisuudeksi, jonka erottaminen maahanmuuttovastaisista puheista objektiivisin perustein on erittäin hankalaa.

Poliittinen tarkoitushakuisuus ja rasistiksi leimaaminen on kokonaan eri asia.

Juha Niskanen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat