Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anorektikkoa voidaan hoitaa tahdonvastaisesti

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anoreksiaa sairastavan teini-ikäisen vanhempi kertoi (HS Mielipide 30. 12.) vaikeudesta saada nuorelleen apua. Kirjoitus kuvasi hyvin anoreksiaa sairautena ja vanhemman raskasta tehtävää olla sairaan lapsen rinnallakulkija. Tekstissä oli kuitenkin myös virheitä, jotka tulee korjata.

Alle 18-vuotiaan kohdalla vakava mielenterveyshäiriö, kuten anoreksia, on tahdosta riippumattoman hoidon aihe, jos nuorella täyttyvät loputkin hoidon perusteet, kuten muiden palveluiden soveltumattomuus ja häiriön todennäköinen vaikeutuminen ilman hoitoa. Psykiatriselle hoidolle ei ole kilo- tai painoindeksirajoja.

Lastensuojelu ei voi pakottaa hoitoon, kuten nimimerkkikin totesi, mutta se voi auttaa perhettä nuoren hoitojärjestelyissä ja tukea hoidon onnistumisessa. Anoreksiaa sairastavan toiminta on itseä vahingoittavaa, mikä on lastensuojelun tukitoimien käynnistämisen peruste.

Nimimerkin tulisi olla yhteydessä oman terveysaseman lääkäriin. Lääkäri voi tarvittaessa pyytää virka-apua nuoren saattamiseksi vastaanotolle. Myös lastensuojeluun ja kouluterveydenhoitoon kannattaa olla uudestaan yhteydessä. Paikkakunnasta riippuen tarjolla voi olla myös jalkautuvaa työtä, jossa apu on saatavissa kotiin.

Joskus vanhemmalta tarvitaan isoja ponnisteluja avun saamiseksi. Näin ei tietenkään pitäisi olla. Lapsen sairastuessa vakavasti tulee hoitoketjun olla niin selvä, että apua saisi heti ensimmäisen yhteydenoton jälkeen.

Miila Halonen
nuorisolääkäri, Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat